Strip dijalog: Pierre Lungheretti

U četvrtak, 7. studenog 2019. u 17 sati, predavaonica ŠKOLICA, Muzej suvremene umjetnosti, Avenija Dubrovnik 17, Zagreb

Pierre Lungheretti (1967.) generalni je direktor Međunarodnog centra stripa (Cité internationale de la bande dessinée) u Angoulêmu i predsjednik Nacionalnog centra za koreografiju (Centre chorégraphique national) u Grenobleu. Kao istaknuti kulturni djelatnik na inicijativu francuskog Ministarstva kulture izradio je strategiju novoga političkog modela na polju stvaralaštva stripa.

Na poziv Muzeja suvremene umjetnosti Zagreb, u suradnji s Francuskim institutom i Akademijom likovnih umjetnosti u Zagrebu, održat će predavanje na temu razvoja stripa u sklopu institucionalnih strategija i podrški. Strip kao jedna od glavnih kulturnih aktivnosti u Francuskoj zauzima istaknuto mjesto u suvremenom stvaralaštvu. Njegova naklada doživljava snažan rast te čini gotovo 10 % izdavačkog prometa. Prilika je ovo za razgovor o javnim politikama na terenu te razmjenu iskustava s autorima i izdavačima.

Predavanje je organizirano kao dio programa i aktivnosti vezanih uz izborni predmet Strip; ovim putem nastavljamo graditi mostove između generacija, povezujući studente koji tek započinju svoju avanturu u stripu s iskustvima profesionalnih autora koji su svojim radom stvorili bogatu tradiciju strip-stvaralaštva.

Pozivamo autore, izdavače i predstavnike javnih institucija da nam se pridruže, daju nam kratak pregled rada i podijele svoje iskustvo sa stripovima u Hrvatskoj.

Gostovanje je otvoreno za sve zainteresirane. Radujemo se vašem dolasku.