Promocija knjige o Vojinu Bakiću

Promocija knjige Ivice Župana 'Oslobođeni oblik - Tri zapisa o kiparstvu Vojina Bakića'

Nova knjiga Ivice Župana 'Oslobođeni oblik – Tri zapisa o kiparstvu Vojina Bakića' bit će predstavljena u srijedu 18. prosinca 2019. u 19.30 sati u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, Preradovićeva ul. 5.

Sudjeluju: Ivica Župan, izv. prof. art Tomislav Buntak, prof. dr. sc. Vinko Srhoj, red. prof. art Jagor Bučan

Knjiga se sastoji od tri eseja o Bakićevu stvaralaštvu, motivirana pojavom jedne skulpture iz autorova razdoblja prelaska iz socrealističke u visokomodernističku skulpturu te nekoliko objekata iz visokomodernističkog ciklusa Svjetlosni oblici.

U prvom eseju autor podastire kronološki razvoj kiparske karijere ovoga vrsnog autora, fokusirajući se na njegovu morfološku gipkost, stilske i morfološke promjene, pa i one vezane i za politički imperativ.

U drugome dijelu razotkriva politički, ideološki i kulturni kontekst u kojemu je Prijedlog za Spomenik Marxu i Engelsu bio odbijen, pojašnjavajući moguće razloge za odbijenicu. Autor pomno analizira novonastalo stanje u državi i osvjetljava uloge pojedinih utjecajnih aktera koji su – zbog autoriteta koje su dotad izgradili u socrealističkoj praksi – mogli utjecati na Tita i CK SKJ i srušiti Bakićeve prijedloge.

U trećem eseju autor knjige podrobno istražuje Bakićev ciklus Svjetlosni oblici, koji drži vrhuncem kipareve karijere. Taj antologijski ciklus smješta u prostor i vrijeme, ulančava ga u aktualne europske i svjetske tendencije i duhovnu atmosferu u 1960-ima, povezuje ga s Novim tendencijama, odlukama kipara da izradu skulpture i objekta povjere stručnjacima u manufakturama ili čak tvornicama, i naglašava kiparovu spremnost da se uhvati u koštac s novim, dotad „nekiparskim“ materijalima i alatima.

Knjiga je objavljena u izdanju Biblioteke Arbos Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, a recenzenti su dr. sc. Vinko Srhoj i dr. sc. Ješa Denegri.

Ivica Župan rođen je 14. prosinca 1951. u Đakovu. Od 1977. likovne kritike objavljuje u Slobodnoj Dalmaciji, Novom listu i drugim novinama, na radiju, u TV emisijama i u svim domaćim specijaliziranim revijama. Objavio je knjige Vedri Sizif – razgovori s Ivanom Kožarićem, EXAT 51 i drugo(vi), Pragmatičari, dogmati, sanjari: hrvatska umjetnost i društvo 1950-ih godina. Autor je monografija Boris Demur – Spiralni ciklus, Međunarodni park skulptura Jakovlje, Velizar Vesović, Robert Šimrak, Đanino Božić, Mauro Stipanov: Capricci arhitetonici, Marijan Molnar: 1998. - 2008.: pregled radova. Koautor je monografija Vlatko Vincek i Ratko Petrić. Član je Društva hrvatskih književnika i AICA-e.