Romana Nikolić: Pravo na bašču

Trajanje izložbe produžuje se do 30. prosinca 2019.

Zadovoljstvo nam je pozvati Vas na otvorenje samostalne izložbe Romane Nikolić pod nazivom „Pravo na bašču“ koje će se održati u ponedjeljak, 16. prosinca 2019. godine u 19 h u Galeriji Šira, Preradovićeva 13 u Zagrebu.

Iz predgovora Marije Kamber:

“Kada se u Google tražilicu upiše pojam odmor, stranice koje slijede zapunjene su lokacijama koje umornome promatraču nude Eden – Sunčani odmor, apartmane znakovito imenovane My Way, odmor u planinama, odmor u toplicama… I onda, pokorni i zahvalni, od 365 dana gregorijanskog kalendara uzimamo 7 onih koji bi nam trebali izliječiti dušu, ponuditi vrijeme za kreaciju i sve ostalo što pojam odmora po svojoj definiciji podrazumijeva. Morske promenade, hoteli, blještavilo, a ljudski duh pritom ostaje zamoren svime što treba popisati, ponijeti, napuniti, pogasiti, te došavši na odredište svog (željenog) blaženstva, ostaje neispunjen. S druge strane, ako se u istu, nazovimo nepristranu tražilicu upiše moja bašča, prvi je rezultat ponuđen uzbuđenoj masi Moja bašta, moja mašta. U otkucajima košmarne svakodnevice, gdje životni tempo određuju sve dinamičniji zahtjevi izvanjskog samoispunjenja, egzistencijalne problematike i socijalnih situacija, u kojem su sve rajčice iste veličine i jedina je vidljiva priroda pokoje stablo posađeno uz rub ceste na putu do posla, metaforička bašča kao mjesto stvaranja i introspekcije putem rada postaje pravim luksuzom koji si rijetki mogu priuštiti.

Bašče Romane Nikolić nastaju iz svijesti da je suštinska potreba za oazom mira, uživanjem vlastite hrane ili umjetničkim izražavanjem i stvaranjem elementarno ljudsko pravo. U prostornoj instalaciji Pravo na bašču Romana galerijski prostor pretvara u travnati prostor za odmor i uživanje u koji odlazi na godišnji odmor, kako bi prekopala i zasadila linije na bijelim zidovima iz kojih se prepliću orisi njezine metaforičke i doslovne bašče, osvrćući se na realnost u kojoj je, uza sve nastojanje, umjetničko izražavanje i istraživanje postalo apsolutni luksuz. Stavljajući naglasak na obrnut proces, započinjanjem instalacije od praznih ploha napetih papira na kojima u performativnom i introspektivnom procesu ostavlja linijske tragove biljnih motiva, ocrtava se i proces samoispunjenja koji se događa umjetničkom sadnjom, kopanjem i stvaranjem. U procesu takvog rasta instalacija uključuje i sve one kojima je pravo na njihovu bašču također – samonametnuto ili prouzročeno vanjskim čimbenicima – oduzeto; poziva ih na sadnju vlastite bašče, na intervenciju u postojeću ili naprosto tek na odmor, čitanje knjige ili pronalaženje trenutka za sebe.

Usprkos realnom shvaćanju da je bašča iznimka i da ćemo se vratiti u svjetove kašeta sjajnog, od zemlje lišenog povrća u dućanu i operativne svakodnevice nabijene užicima i viškovima, borba za pravo na nju treba biti uglavljena u moždane pukotine, a njezina manifestacija može biti u razmjerima velikih staklenih arboretuma ili tek kratke crne linije povučene na bjelini u dimom ispunjenoj večeri.”

Romana Nikolić rođena je u Zagrebu 1992. godine. Nakon završene  Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn, 2011. godine upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu. Bila je dobitnica sveučilišne stipendije za izvrsnost 2013./2014., 2014./2015. god. Tijekom akad. god. 2014./2015. nagrađena je pohvalom Akademije likovnih umjetnosti za uspješan rad. Od 2015.-2017. god bila je član odbora za osiguravanje kvalitete na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Diplomirala je 2017. godine na Nastavničkom odsjeku u klasi prof. Daniela Kovača, s nagradom za najboljeg diplomanta. Sudjeluje na  2. Međunarodnom znanstvenom i umjetničkom simpoziju o pedagogiji u umjetnosti održanom u Osijeku 2017. godine.

Izlaže na dvadesetak skupnih i tri samostalne izložbe. Osim umjetničkog rada suosnivačica je i tajnica Udruge „Etnoteka“ u sklopu koje vodi četiri samostalna projekta na području kulturnog turizma. Radila je kao stručni suradnik u likovnom učilištu Tanay i Centru za kulturu i informacije Maksimir. Surađuje s izdavačkom kućom Profil Klett gdje je autorica udžbenika likovne kulture „Opažam , oblikujem“ za 6. i 7. razred osnovne škole. U Muzeju grada Zagreba vodi likovne radionice za odrasle, te od 2017. god radi kao nastavnica likovne kulture u OŠ “Tina Ujevića” u Zagrebu.

Nastajanje rada Romane Nikolić možete razgledati do 15. 12. 2019. godine u radnom vremenu Galerije Šira: pon-pet: 16-20 h, subota: 11-16 h, kada će autorica biti i na raspolaganju za razgovor s posjetiteljima.

Pratite nas i na stranicama Galerije Šira :

https://www.facebook.com/GalerijaShira/

http://www.shira.alu.hr

DEPLIJAN (Link na PDF)