“Grad na drugi pogled” u Parizu

Ovaj tjedan od 4. do 9.veljače 2020. održava se izložbena prezentacija projekta Grad na drugi pogled u The Window galeriji u Parizu koja uključuje projekcije selektiranih Gn2p video radova i okrugli stol na temu projekata u javnom prostoru. Kustosica izložbe, ujedno jedna od autorica cjelokupnog Gn2p projekta je docentica na ALU Zagreb Tanja Vujasinović.

Prezentacija je nastavak projekta La ville au second regard Paris (Grad na drugi pogled Pariz) koji je započeo u rujnu 2019. na poziv galerije The Window rezidencijama umjetnica Lane Stojićević i Tanje Vujasinović na kojima su realizirale nove produkcije na temu prostora u neposrednoj okolini galerije. Nove produkcije bit će predstavljene u sklopu programa.

Uz to u obliku video instalacija bit će predstavljena i selekcija video radova realiziranih na dosadašnjim sekvencama Grada na drugi pogled održanih u hrvatskim gradovima: Split Waltz 021_123 Gilda Bavčevića, Kad vrijeme stane Dore Kolarić i Petre Lipić, Treptaji Ide Krstulović i Petre Šporčić, Horizont Petre Mrše, Zanos Marina Renića i Time lapsus Neli Ružić.

7. veljače u sklopu programa održat će se okrugli stol na temu različitih pristupa i koncepata projekata u javnom prostoru na kojem će sudjelovati voditeljica The Window galerije Catherine Bay, koja se u svom prezentacijskom, edukacijskom i umjetničkom radu fokusira na koreografiranje uloge tijela u javnom prostoru, zatim Gemma Milà, jedna od osnivačica Carta Infinita projekta i radionice koja kroz šire kulturne prakse istražuje kartografiju urbanog teritorija i Tanja Vujasinović, jedna od autorica Grada na drugi pogled koji se kroz spoj edukacije i umjetnosti prvenstveno bavi vizijama grada.

Gn2p  je višegodišnji putujući edukacijsko-izložbeni projekt udruge PUNKT koji je od 2013. godine održan u 8 hrvatskih gradova, a povezuje angažirano promišljanje grada, umjetničku produkciju, edukaciju mladih kroz radionice na temu grada i razvoj publike. Projekt strateški jača interes zajednice za praćenje i sudjelovanje u programima suvremene umjetnosti i kulture u lokalnom kontekstu.

Galerija The Window je pariški izložbeni prostor specijaliziran za urbana istraživanja i umjetničke eksperimente u javnom prostoru.