Autor videa: Luka Hrgović (Kliknuti na sliku za video)

Umjetnost u zajednici

Najavljujemo projekt Umjetnost u zajednici: redefiniranje nasljeđa grupe 'Zemlja'

Projekt Umjetnost u zajednici: redefiniranje nasljeđa grupe 'Zemlja' zasnivat će se na razmjeni iskustava, reciprocitetnoj suradnji umjetnika i radu unutar lokalne zajednice te istraživačkom radu studenata (etnografija i terenski poligon).

Projekt Umjetnost u zajednici: redefiniranje nasljeđa grupe 'Zemlja' voditelja Maje Flajsig i Josipa Zankija preispituje jednu od najznačajnijih točaka hrvatske povijesti umjetnosti, a to je nasljeđe grupe Zemlja i Krste Hegedušića u kontekstu suvremene umjetničke prakse.

U okviru projekta od 12. do 16. veljače 2020. započinje istraživački dio projekta. Studenti/ice Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu Jelena Bogdanić, Klara Burić i Dorian Pacak kreirat će zajedničke participativne radove s lokalnim naivnim umjetnicima u Hlebinama i Koprivnici pod vodstvom mentora Sebastijana Dračića.

Njihov rad istraživački će popratiti studenti/ice etnologije i kulturnu antropologiju Filozofskog Fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Lea Biličić, Josip Čekolj i Damjan Roce pod vodstvom mentorice Nevene Škrbić Alempijević.

Vizualni umjetnici Luka Hrgović, Duje Medić u suradnji sa studenticama Akademije likovnih umjetnosti Martinom Molnar i Marom Nolom vodit će edukativne radionice za djecu iz Gimnazije „Fran Galović“ Koprivnica i Osnovne škole „Josip Generalić“ iz Hlebina. Radionice će se odvijati u suradnji s Gradskim Muzejom Koprivnica. Vizualni umjetnik Bojan Mrđenović na terenu će u Hlebinama provesti umjetničko istraživanje o ekonomskom i društvenom statusu naivnih umjetnika u suvremenosti.

U okviru Europskog dana kreativnosti EU projekta CreArt, 21. ožujka 2020. na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu na Odsjeku za konzerviranje i restauriranje umjetnina održat će se predstavljanje projekta, radionice slikanja na staklu uz vodstvo naivnih slikara te izložba posvećena djelovanju Krste Hegedušića.

Organizator projekta je Hrvatsko društvo likovnih umjetnika u suradnji s Akademijom likovnih umjetnosti i Filozofskim fakultetom  Sveučilišta u Zagrebu. Projekt je sufinanciran sredstvima Europske komisije u okviru programa Kreativna Europa, Ureda za udruge RH, Ministarstva kulture, Grada Zadra i TuristHotela.

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika
CROATIAN ASSOCIATION OF FINE ARTISTS

www.hdlu.hr

Link na video: https://vimeo.com/390559089