Radovi Meera Akselroda u Galeriji Šira

"Nacistička okupacija u grafičkim radovima Meera Akselroda" u Galeriji Šira

Otvorenje u četvrtak, 27. 2. 2020. u 19 sati

Povodom obilježavanja 75. Obljetnice Pobjede, Akademija likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, Ambasada Ruske Federacije u Republici Hrvatskoj, predstavništvo Rossotrudničestva u Republici Hrvatskoj i Zaklada Aleksandra Pečerskog, uz sudjelovanje Euroazijskog židovskog kongresa, pozivaju Vas na svečano otvorenje izložbe „Nacistička okupacija u grafičkim radovima Meera Akselroda“, koje će se održati 27. veljače 2020. godine u 19 sati u Galeriji Šira (Preradovićeva 13, Zagreb).

Na otvorenju će govoriti dekan Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, izv.prof.art. Tomislav Buntak; predsjednik Zaklade Aleksandra Pečerskog, Ilija Vasiljev; unuk Meera Akselroda, umjetnik Mikhail Yakhilevich (Izrael); Veleposlanik Ruske Federacije u Republici Hrvatskoj NJ.E.dr. Anvar Azimov i gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić.

Na izložbi će se tridesetak slika i grafičkih djela iz ciklusa poznatog sovjetskog umjetnika Meera Akselroda „Njemačka okupacija“ predstaviti hrvatskoj publici po prvi put.

Većina djela nastala je 1942. – 1943. u Alma Ati, gdje je umjetnik radio na scenografiji za film Sergeja Eisensteina „Ivan Grozni“. Užasi rata i holokausta, te razgovori s izbjeglicama iz Poljske i Bjelorusije duboko su ga potresli. Ta serija, zbog koje su Akselroda nazvali „Goyom 20. stoljeća“, nije samo djelo visoke umjetnosti, već i gotovo dokumentarno svjedočanstvo na sudu povijesti nacizmu. Sve donedavno čak ni stručnjaci nisu bili upoznati s postojanjem ciklusa: radovi su bili pohranjeni u arhivu obitelji umjetnika i nisu bili prikazivani.

Kao glazbeni poklon za goste biti će upriličene skladbe u izvedbi solistice Kazališta Boljšoj Ekaterine Ivanenko (viola) i profesorice Muzičke akademija Sveučilišta u Zagrebu, Julije Gubaidulina (klavir).

Izložba ostaje otvorena za posjetitelje do 5. ožujka 2020. u radnom vremenu Galerije Šira: pon-pet: 16-20 h, subota: 11-16 h.

Pratite nas i na stranicama Galerije Šira:

https://www.facebook.com/GalerijaShira/ i http://www.shira.alu.hr

POZIVNICA (Link na JPEG)