Ida Loher: "Pauza"

Galerija VN
Ilica 163a, Zagreb

Ida Loher, Pauza
19.5. – 5.6. 2020.

Izložba je postavljena u izlogu galerije i gleda se izvana.

Projekt Pauza nastao je kao poziv samoj sebi da stanem, uzmem pauzu, nađem trenutak za sebe, trenutak u kojem ću utonuti u svoje misli, u svojevrsni dijalog sa samom sobom ili s ljudima kojima su mi u mislima. U doba covida taj razgovor proširujem, pozivam svoje prijateljice da mi priduže u pauzi, pozivam ih da uzmu tih nekoliko trenutaka za sebe.

Postavom u izlogu galerije pojavljuje je nova mogućnost razvoja rada; pa tako nastaje treći dio izložbe. U izlogu se nalazi poziv posjetiocima (namjernim, i slučajnim) da podjiele svoj trenutak pauze koji će biti izložen na zatvaranju izložbe. Pridužite mi se i vi.

«Multimedijalni diptih sažetog naziva “Pauza” autorice Ide Loher kao centralni motiv postavlja instituciju ispijanja kave. Taj etiopski napitak “vruć kao pakao, sladak kao ljubav” podloga je za razvijanje kratkih narativnih formi bliskih onome što teorija književnosti i feministička kritika naziva ženskim pismom. Povijesti književnosti taj pravac, kojeg su pokrenule francuske feministkinje, opisuje kao radikalno drugačije pisanje, ono koje daje glas ženskom tijelu i njegovim specifičnim iskustvima: traumama, sjećanjima, zadovoljstvima.

Na tom tragu možemo čitati Idine posve nepretenciozne, kratke bilješke u prvom licu. Ponekad se radi o jednoj riječi ili sažetoj sintagmi i nekako ostaje nejasno da li je riječ o opisu date situacije ili svojevrsnoj mantri. Čitamo ih u prvom djelu diptiha, kao riječi koje plutaju po površini crnog napitka ili pak nestaju u šalici kave. “Polako”, “odmor”, “čekati”, “mojih pet minuta” vidljivi su tek na trenutak sugerirajući da se slobodno vrijeme žene opterećene reproduktivnim radom i poslovnim obvezama, da parafraziram Elliota, mjeri isključivo u šalicama kave za van, koja se srče uz put ili na kratkom odmoru.« (iz teksta Ivane Hanaček)

Program galerije VN podržava Gradski ured za kulturu Grada Zagreba i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.