Nebeska vrata, 1998.


Marin Držić, 2008.


Bumbina livada, 2016.

Damir Mataušić - Kritička retrospektiva

Moderna galerija srdačno Vas poziva na izložbu DAMIR MATAUŠIĆ - Kritička retrospektiva od 15. rujna do 25. listopada 2020.

Damir Mataušić umjetnik je s više od četiri desetljeća kiparskog stvaralaštva specifičnog izričaja i definiranih artističkih poetika uspješno primijenjenih u više kiparskih disciplina: od medalja, kovanica, svečanih lanaca i počasnica do male plastike, reljefa i javnih spomenika; od intimističkih, oficijelnih, do javnih i sakralnih kiparskih ostvarenja duboke percepcije s izuzetnom posvećenošću u realizaciji djela. Odlika Mataušićeva rada uporaba je više vrsta materijala u kojima dominiraju polirane kovine izvedene tehničkom preciznošću u inventivnim kompozicijama. Vrijednost njegova djela sintetizira povijesno i kulturno nasljeđe ne oduzimajući dignitet artističkom stvaralaštvu. Mataušićeva suptilna osobnost podjednako anticipira kompleksne suvremene umjetničke izazove, a rezultat je osebujni kiparski opus s etabliranim statusom u suvremenoj hrvatskoj likovnoj umjetnosti.

Na kritičkoj retrospektivi predstavljen je Mali i Veliki svijet Damira Mataušića. Od Livade do Oblaka i Neba, od ludističkog do duhovnog svijeta ovog svestranog kipara i medaljera. Spajanjem naizgled nespojivih materijala, tehnika, likovnih rješenja i motiva nadahnuto proširuje mogućnosti plastičkog izričaja.

Na izložbi je prezentirano 200 djela nastalih od 1974. do 2020. godine i presjek su golemog kiparskog opusa Damira Mataušića od preko 700 uradaka. Monumentalna kiparska djela obilježila su najnovije desetljeće umjetnikova stvaranja u kojem je sublimirao svoje originalne medaljerske i kiparske poetike te suvereno zakoračio iz komornog svijeta medaljerstva i male plastike u javni i sakralni prostor.

Autorica izložbe i kataloga Tatijana Gareljić.

Moderna galerija, Andrije Hebranga 1, Zagreb

Radno vrijeme / Opening hours:
Utorak do petak 11 - 19 sati. / Tuesday to Friday 11 am - 7 pm.
Subotom i nedjeljom 11 - 14 sati. / Saturday and Sunday 11 am  - 2 pm.
Ponedjeljkom i praznikom zatvoreno. / Closed on Mondays and holidays.
www.moderna-galerija.hr

S web stranice: https://www.moderna-galerija.hr/damir-matausic-kriticka-retrospektiva/