Agata Lučić: Ogledalo bez mana

Otvorenje izložbe autorice Agate Lučić  pod nazivom “Ogledalo bez mana” u galeriji Šira, u četvrtak, 22. listopada 2020. u 19 h.

Iz predgovora izložbe:

“Rijetke su žene koje filmske glumice ili modele iz časopisa elegantnih dugih nogu, bujne kose i glatkih besprijekornih lica poistovjećuju s prizorom koji vide u ogledalu. Ni mlada umjetnica Agata Lučić nije jedna od njih, ali njeni radovi nastaju upravo kao reakcija i kritika na medijsku zasićenost idealnih prikaza ženskog tijela i posvemašnji utjecaj paralelnog, umjetnog svijeta na onaj življeni. U knjizi ilustracija i seriji grafika u tehnici sitotiska autorica predstavlja svakodnevne tekstualne i vizualne bilješke, zapravo kreativne i humoristične asocijacije na sajam taštine omogućen suvremenom industrijom ljepote i virtualnim socijalnim platformama. Svakodnevno, gotovo opsesivno bilježenje vlastitog izgleda u mediju fotografije koje prakticira većina korisnika društvenih mreža, umjetnica zamjenjuje skiciranjem, bilježenjem ekspresija lica kroz različita raspoloženja i situacije. Crteži nastaju u formatu koji podsjeća na Instagram, ali kao potpuna suprotnost obrađenim fotografijama idealiziranih života mladih influencera. Sliku o sebi čini skup vlastitih iskustava, kulturno okruženje i razina povodljivosti prema ponuđenim vizijama tijela koje često stoje u službi iskrivljene stvarnosti i negacije prirodne ljepote. Radovima poput grafike Ja, kaktus ili naslovnicom fiktivnog časopisa Naturelle, autorica jasnim, direktnim i simplificiranim pristupom odabranoj temi dopire do promatrača na nježan i humorističan način. Upotrebom ekspresivnih, živih boja u radovima u kojima su glavne zvijezde žene s bubuljicama, malim grudima i dlakavim nogama, umjetnica odvlači publiku daleko od srama, skrivanja i nelagode povezane s nepoželjnim aspektima ženske tjelesnosti. Šarolikim prikazima ljepšeg spola Agata Lučić razigrano preispituje, ismijava i negira suvremene ideale ljepote postavljajući pritom nevidljivu membranu prema vanjskim projekcijama poželjnog ženskog tijela.”

Sara Mikelić

Agata Lučić- rođena je 1995. godine. Djetinjstvo je provela u Delnicama. Nakon završene Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn u Zagrebu 2014. upisuje Akademiju likovnih umjetnosti te preddiplomski studij završava pohvalom Summa Cum Laude. Ljetni semestar 2018. provela je na Royal Academy of Fine Arts u Antwerpenu u sklopu ERASMUS+ programa. Diplomirala je na odsjeku Grafike na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Svjetlana Junakovića 2020. godine. Sudjelovala je na raznim projektima (Horizont slobode, Estetizacija i rehumanizacija bolničkoga prostora: Umjetnost u svrhu zdravlja, Vizkulturino Plakatiranje i dr.), rezidencijama i radionicama (CreArt AIR Aveiro, Portugal). Izlagala je na izložbama u Hrvatskoj i u inozemstvu od kojih izdvajamo dvije samostalne izložbe Cirque Ceramic u Kiosku, program Galerije SC, Zagreb, 2020. i Mini Market u sklopu CreArt rezidencije u Museu de Aveiro/Santa Joana, Aveiro, Portugal, 2019. U izdanju Malih zvona 2020. ilustrirala je slikovnicu Tri putnika u zemlju Nut autorice Dorte Jagić, a stripovi i ilustracije objavljeni su joj i u drugim publikacijama (Komikaze, Skica, Škola hodanja, Večernji list).

Izložbu možete pogledati u radnom vremenu Galerije (pon-pet: 9-14 h, 18-20 h, subotom: 11-16 h) do 03. studenog 2020.

Pratite nas i na stranicama Galerije Šira :

https://www.facebook.com/GalerijaShira/

http://www.shira.alu.hr

DEPLIJAN (Link na PDF)