Izložba radova Peruška Bogdanića u Karlovcu

„Peruško Bogdanić – crteži, slikocrteži, gvaševi (1978. – 2002.)“

4. 11. – 4. 12. 2020., Galerija „Vjekoslav Karas“, Karlovac (Ljudevita Šestića 3)

U Galeriji „Vjekoslav Karas“ u Karlovcu, u srijedu, 4. studenog 2020., otvorena je izložba „Peruško Bogdanić – crteži, slikocrteži, gvaševi (1978. – 2002.)“

Nakon gotovo četrdeset godina renomirani hrvatski kipar-slikar Peruško Bogdanić ponovno će u Karlovcu otkriti svoje radove na papiru. Ova izložba, kojom će se Peruško Bogdanić predstaviti karlovačkoj publici pruža mogućnost sagledavanja izabrane crtačke, slikarske i slikocrtačke dionice umjetnikova dvadesetogodišnjeg crtačkog opusa.

Posjetitelji će izložbu moći besplatno posjetiti do nedjelje, 8. studenoga, a ostaje otvorena do petka, 4. prosinca.

Bogdanić je klasični pripadnik generacije umjetnika afirmiranih osamdesetih godina i pripadnik tadašnjeg generacijskog smjera hrvatskoga kiparstva nazvanog „drugom skulpturom“. Ova generacija je u odnosu na prethodno razdoblje donijela nove pristupe likovnom djelu u kontekstu hrvatskog kiparstva. Neki od izloženih radova u karlovačkoj Galeriji Vjekoslav Karas nikad još nikad nisu bili izlagani javnosti pa je ovo njihova svojevrsna premijera.
 
Posjetitelji će se, između ostaloga, na izložbi moći upoznati i s političnim triptihom Rat, radovima velikih formata iz ciklusa Don Juan ili ljubav prema geometriji te ciklusom slikocrteža Prije i poslije, a o kojem je više rekla viša kustosica Galerije Vjekoslav Karas i autorica izložbe Antonija Škrtić:
 
„Izložbu zaključuje ciklus slikocrteža iz 2001. i 2002. godine koji je svojevrsna posveta ruci kao objektu. Slojevitim nanošenjem boje i zaglađivanjem špahtlom, bogatom teksturom površina, ucrtavanjem rubova forme te dirljivim uparivanjem kolorita forme i površine, Peruško Bogdanić je ostvario niz vrlo sugestivnih i dirljivih slika. One nas u vremenima velike globalne i osobne nesigurnosti podsjećaju da dignemo glavu jer neke dobre stvari i dalje ostaju stvarne i stalne. Jedna je od njih Umjetnost.“

url: http://www.gmk.hr/

Vijest s web stranice: https://www.culturenet.hr/default.aspx?id=100747

POZIVNICA (Link na JPEG)