VENIENTES

Otvorenje izložbe “Venientes” u sklopu 35. Salona mladih u galeriji Šira (Preradovićeva 13) u utorak, 10. studenog 2020. u 19 h.

Predgovor izložbe:

“Venientes – 'oni koji dolaze” – naziv je izložbe nagrađenih diplomanata Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, koju u obljetničkom sazivu desete godišnjice predstavljamo u galeriji Šira, a u sklopu ovogodišnjeg 35. Salona mladih.  Riječ je o izložbi koju je osmislio pokojni profesor i dekan, red. prof. art. Slavomir Drinković i na kojoj su redovito izlagali studenti diplomskih studija svih šest odsjeka akademije. U desetgodišnjem razdoblju izložba je gostovala u više izlagačkih prostora (Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog, Galerija Marisall, Galerija Šira, HDLU u sklopu Salona mladih). Svake je godine na izložbi sudjelovalo preko trideset autora, što do danas zbirno broji preko tri stotine izlagača. No, tko su zapravo venientes? Odakle 'oni' dolaze i kamo idu?

 Ovogodišnji diplomanti, kao uostalom i drugi prije njih, pojedinci su koji su odlučili svoj stvaralački put započeti na instituciji kojoj je za cilj pružiti znanja, vještine i iskustva bitna za oblikovanje cjelovite autorske samosvjesti. Zbirna zamjenica "oni" zakriva njihove nesvodive osobnosti, pa je zato primjerenije govoriti o "njoj" ili "njemu". No, što to njegova odnosno njezina stvaralačka osobnost jest? Ona je, prije svega, polog izvornog dara koji valja oploditi i usmjeriti odgovornošću vlastita talenta. Prema Mladenu Pejakoviću, "talent je sposobnost da se rodimo u izvjesnome jeziku i da ga pretvorimo u vlastito biće, u svoj osobni govor." Spram vizualnog jezika koji nudi formativni okvir, talent je individualni govor kojim pojedinac svjedoči razinu usvojene likovne pismenosti. Kao što u društvenoj zbilji postoje različiti jezici, tako i vizualni jezik posjeduje svoja narječja i idiome, svoje materinsko ishodište i višejezično uviralište. Oni prethode pojedincu, koji svoju osobnost potvrđuje maštovito rabeći povijesne i izražajne oblike, ponekad uspijevajući nadograditi ih novim riječima, odnosno inventivno preoblikujući postojeću sintaksu u novi poredak oblika. Stoga, mnogi su "izmi", stilske konfiguracije i individualni uzori koje venientes koriste kao platformu za osobna istraživanja. Sretna sveza kreativno preoblikovanog i izvorno ostvarenog iskazuje se kao organska tvorevina. Ona svjedoči o obaviještenosti, o sposobnosti invencije, o maštovitosti i stvaralačkoj inteligenciji; u ponekim slučajevima svjedoči o autorskoj izvornosti koja se očituje kao visoki doseg, nagovješćujući plodno i uspješno djelo. Među njima su i oni koji su već zakoračili na likovnu scenu, stekavši nepodijeljenu naklonost struke.

Nećemo imenom navesti izlagače, niti pobliže prikazati pojedinačne radove, njihove međusobne sveze i razlike, morfološke i semantičke im karakteristike. Zadovoljit ćemo se time da ukažemo na njihovo bitno, zajedničko obilježje. Unatoč njihovoj individualnoj opredijeljenosti, ili upravo zbog nje, moguće je raspoznati biljeg koji im je zbirna, zajednička značajka. Riječ je o prevlasti sklonosti ili pak htijenja za istančanu profiliranost vlastita izričaja, tehničku i oblikovnu dorađenost odabrana idioma, omeđenost interesa na izdvojene predloške koji su istovremeno interpretirani sluhom za raznolikost oblikovnih invarijanti i izričajnih nijansi. U 'nadolazećih' ne nailazimo na kolebljivu potragu, već na uvjerenje u vjerodostojnost pronađenog. Njihova raznorodna djela možemo podvesti pod nazivnik rodne heterogenosti. Riječ je o jasnoj i nedvosmislenoj opredijeljenosti za vlastitu izbornu odluku, odluku koja ne upućuje na odabir unutar polariteta 'manjina' i 'većine', već na pluralitet jednakopravnih, osobnih izbornih pristanaka.

Venientes su došli da bi ostali, a na nama je da im naklonošću naše pažnje pružimo dobrodošlicu.”

Red.prof.mr.art. Jagor Bučan

Nagrađeni diplomanti:

Jurica Pušenjak - Slikarski odsjek

Robert Fenrich - Grafički odsjek

Lorena Almaši - Grafički odsjek

Petar Koši - Kiparski odsjek

Mia Matijević - Nastavnički odsjek

Valerija Djanješić - Nastavnički odsjek

Lucija Oroz - Odsjek za animirani film i nove medije

Sanja Bistričić - Odsjek za animirani film i nove medije

Luka Krešimir Stipić - Odsjek za konzerviranje i restauriranje umjetnina

Izložbu možete pogledati u radnom vremenu galerije Šira (pon-pet: 9-14 h, 18-20 h, subotom: 11-16 h) do 20. studenog 2020.

Pratite nas i na stranicama Galerije Šira:

https://www.facebook.com/GalerijaShira/

http://www.shira.alu.hr

DIGITALNI DEPLIJAN (Link na PDF)