Akademija u Canvasu

„UmjetnicÌŒka knjiga – prošireni medij i ogranicÌŒena forma“

Izložba od 9.12. do 16. 12. 2020. u Galeriji Canvas (Tomašićeva 8, Zagreb)

Radno vrijeme: Pon-pet: 10 – 18 sati, Subota: 9-13 sati

Web: https://www.facebook.com/akademija-u-canvasu-102317558418724

Umjetnička knjiga forma je kroz koju su se umjetnici izražavali od početka avangardnih praksi do danas. U toj su formi izvedeni mnogobrojni umjetnički manifesti, vizualna poezija, knjige objekti, knjige umjetnika, fotografske knjige itd. Danas je umjetnička knjiga postala zasebni medij, koji se snažno razvija u mnogobrojnim smjerovima, ima svoju publiku i svoje zasebne oblike diseminacije na specijaliziranim izložbama, u muzejima, grafičkim zbirkama, galerijama, i izvan galerijskih prostora, kao „jednostavan“ umjetnički rad ili kao hibrid između konceptualnog umjetničkog rada, dizajna, objekta i drugih oblika kreativnog izražavanja.

Umjetnička knjiga djelo je ograničeno svojim gabaritima ali ujedno i cjelovito i kompaktno; zbog svojih je dimenzija lako dostupno, a najčešće se izrađuje u nekoliko primjeraka pa je jedan od najpogodnijih oblika diseminacije umjetničke ideje u izvornom obliku. Upravo stoga umjetnička knjiga je bliska grafici jer grafika omogućava multiplikativnost koja je knjizi potrebna. Pa ipak, u dosadašnjem istraživanju sudjelovali su ne samo grafičari, već i umjetnici koji se izvorno bave drugim medijima – skulpturom, instalacijom, fotografijom, crtežom, itd., te je svaki autor formu umjetničke knjige prilagodio svom izražavanju tako da je ovaj medij postao svojevrsna ekstenzija njihovog rada iz drugih medija.

Izložba predstavlja izbor umjetničkih knjiga nastalih u sklopu dvogodišnjeg umjetničkog istraživanja pod vodstvom red.prof.art. Tanje Dabo i doc. art. Maje Rožman (Akademija likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu), a obuhvaća autore-istraživače: Ivana Bajcer, Magdalena Biškup, Dorotea Braić, Tomislav Buntak, Nataša Devčić, Maja Rožman, Ivana Stećuk, Marko Tadić, Lana Zubović i Lucija Žuti.

Istraživanje „UmjetnicÌŒka knjiga – prošireni medij i ogranicÌŒena forma“ sufinancirano je sredstvima Sveučilišta u Zagrebu. Izložba „UmjetnicÌŒka knjiga – prošireni medij i ogranicÌŒena forma“ je ostvarena u sklopu programa „Akademija u Canvasu“ te sufinancirana sredstvima Grada Zagreba i Ministarstva kulture i medija RH.

Program "Akademija u Canvasu" obuhvaća predstavljanje umjetničko-istraživačkih projekata, izložbi etabliranih umjetnika/ca, ali i umjetnika/ca mlađe generacije. Programom se želi uspostaviti platforma za druženje i komunikaciju putem umjetnosti te postaviti pozitivan primjer suradnje između institucija, kako kulturnih tako i obrazovnih, umjetnika  i publike, te na taj način pridonijeti shvaćanju, a time i progresivnom razvoju suvremene umjetnosti u Hrvatskoj.