Duje Jurić: Mreža oprostorene slike

Izložba u MSU u Zagrebu / 12. 12. 2020 - 11. 2. 2021

U Muzeju suvremene umjetnosti u prosincu otvara se izložba „Mreža oprostorene slike“ istaknutoga hrvatskog umjetnika Duje Jurića, pripadnik slikarske generacije stasale u prvoj polovini osamdesetih godina prošlog stoljeća, koji se na hrvatskoj likovnoj sceni pozicionirao kao samozatajan, disciplinirani umjetnik, od početaka vjeran slici kao mediju.

U svojem više desetljetnom umjetničkom radu Duje Jurić snažno je obilježio suvremenu likovnu scenu radovima u maniri geometrijske apstrakcije te je izgradio osobni prepoznatljiv, autentičan likovni jezik. Svojim umjetničkim radom Jurić se potvrdio kao najdosljedniji i najradikalniji protagonist nove estetike konstruktivnog i neoplastičkog slikarstva kao oblika apstrakcije u suvremenoj hrvatskoj umjetnosti. Umjetnik iz povijesnog nasljeđa geometrije crpi inspiraciju za svoj umjetnički rad, u kojem postiže dijalog s konstruktivističkom tradicijom, gradeći svoj jedinstveni prepoznatljiv likovni stil, temeljen na unaprijed zadanom matematičkom principu u kojem dominiraju sklad i red, postižući veliku raznolikost opusa.

U sklopu povijesnog nasljeđa i aktualnih pojava postmoderne mogu se odrediti ishodišta njegova umjetničkog stvaralaštva, koje je svoju punu afirmaciju dosegnulo u istraživanju prostornih i sadržajnih mogućnosti slike, prenoseći iskustva novih medija i suvremenih komunikacijskih tehnologija. Proširivanjem polja umjetničkog djelovanja od prvotno naizgled jednostavno postavljene problematike, Jurića je njegovo umjetničko istraživanje dovelo do nepredvidljivih i iznenađujućih rezultata koji su primarne geometrijske principe i postavke postupno odveli i usmjerili u svijet elektronike i iskustva treće dimenzije. U svojem radu umjetnik pomiče granice medija i prelazi okvire slikarstva, težeći iskazu duha vremena kroz dijalog klasičnoga slikarskog medija i estetike virtualnog svijeta suvremenih tehnologija.

U procesu istraživanja i nadogradnje procesa stvaranja, tijekom posljednjeg desetljeća, usporedno sa slikarstvom kao primarnim medijem, Jurić gradi ambijente unutar kojih ispituje suodnos slike i svjetla, te radi iskorak iz same slike i ulazi u prostor ambijenta. Iskorakom iz slike kroz suodnos slike, prostora i svjetla, kreira nove svjetove i doživljaje unutar kojih teži vizualnom istraživanju fenomena svjetla kao medija, koje je ujedno posrednik u trodimenzionalnom plastičnom doživljaju naslikanog. Svojim pristupom Jurić problematizira i fenomen percepcije, kao važan segment svojeg rada.

Kao umjetnik širokoga umjetničkog spektra Duje Jurić oslanja se na intuitivnost koju stavlja ispred racionalnog i egzaktnog.

Izložba u zagrebačkom MSU-u predstavlja presjek umjetničkog rada Duje Jurića, s naglaskom na novonastali ciklus radova nastalih u serijama u periodu između 2010. i 2019. U koncepciji izložba obuhvaća odabir kronološki ranije nastalih radova do slojevitih kompozicija koje se preklapaju u različitim varijacijama tema/motiva i tehnika, što podrazumijeva svojevrstan retrospektivan pregled autorova rada.

„Na ovoj velikoj, dobrim dijelom retrospektivnoj izložbi Duje Jurića, moguće je notirati segmente nesvakidašnje bujnog i raznolikog opusa koji se gradi posljednjih četrdesetak godina, suočiti se sa stilskom, medijskom i tematskom dinamikom njegova umjetničkog puta. Posjednik iznimne radne energije, izdržljivosti i koncentracije, vođen maksimalnim stvaralačkim imperativom, Jurić je nesvakidašnje produktivan autor, egzaktno mišljenog i izvođenog projekta.

Izložba pruža uvid u razvoj razmišljanja i formalnih mijena ovoga umjetnika koji je – različitim metodama, tehnikama, u različitim oblicima, ali uvijek strastveno, u potpunoj predanosti – nastojao transcendirati ograničenost dvodimenzionalnosti slike".

Antun Maračić, iz teksta Vrijeme, prostor i svjetlost slike

Kustosi izložbe: Antun Maračić i Martina Munivrana

Izložba i katalog ostvareni su uz financijsku podršku Grada Zagreba i Ministarstva kulture Republike Hrvatske. | This exhibition and catalogue have been made possible by the financial support of the Zagreb City and the Ministry of Culture of the Republic of Croatia.
 

Duje Jurić rođen je 18. travnja 1956. u Rupama pokraj Skradina. Umjetničko obrazovanje započinje 1971. u Centru za dekorativno i industrijsko oblikovanje u Splitu, a nakon završenoga trećeg razreda upisao se u Školu primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu, gdje je i maturirao 1976. godine. Diplomirao je 1981. na Odsjeku za slikarstvo Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Vasilija Jordana. Od 1982. do 1985.bio je suradnik majstorske radionice prof. Ljube Ivančića i Nikole Reisera. Nakon studija radi i djeluje kao slobodni umjetnik, a od 1984. bilježi i prve samostalne izložbe u zemlji i inozemstvu. Krajem osamdesetih godina surađivao je s Julijem Kniferom pri realizaciji njegovih murala u Salzburgu, Ženevi, Séteu i Dijonu.Od 1986. do 1988. surađivao je u projektima kazališne skupine „Kugla glumišta” kao scenograf ili priređujući slikarske izvedbe. Na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu na Katedri za crtanje i slikanje zaposlen je od 2000., prvo kao docent pa kao izvanredni i naposljetku redovni profesor. Vodi slikarske klase, a 2008. postaje mentor na doktorskom studiju slikarstva.

Tijekom više od trideset godina umjetničke prakse Jurić je izlagao na preko osamdeset samostalnih i sudjelovao u više od stotinu i pedeset skupnih izložaba u zemlji i u inozemstvu. Autor je brojnih akcija i umjetničkih projekata, među kojima se ističu njegovi ambijenti (svjetlosne instalacije) i scenografsko-slikarski radovi u okviru projekata „Kugla glumišta”. Boravio je na brojnim studijskim putovanjima u Francuskoj, Njemačkoj, Engleskoj, Italiji, Albaniji, Španjolskoj, Poljskoj, SAD-u, Mađarskoj, Češkoj, Švicarskoj, Sloveniji, Egiptu, Indiji…

Duje Jurić za svoj je umjetnički rad dobio nekoliko visokih priznanja, među njima i Nagradu HDLU-a za najbolju izložbu u 2002. godini, Nagradu Vladimir Nazor za 2002. godinu i Nagradu Josip Račić za 2010. godinu.

Djela mu se nalaze u mnogim privatnim i javnim zbirkama: Muzej suvremene umjetnosti Zagreb; Moderna galerija, Zagreb; Muzej za umjetnost i obrt, Zagreb; Muzej Grada Vukovara; Lauba– kuća za ljude i umjetnost, Zagreb; Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Rijeka; Umjetnička galerija Dubrovnik; Zbirka moderne umjetnosti Zavičajnog muzeja grada Rovinja / Collezione d’arte moderna del Museo civico della Citta di Rovigno; Mondriaanhuis, Amersfoort; NeueGalerie, Graz; Kolekcija suvremene umjetnosti / Collezione d'arte contemporanea Marino Cettina, Umag; University Museum Sutton Hall, Indiana University of Pennsylvania, Indiana, SAD; Galerija Edward Lear, Berat; Zbirka Karninčić, Bol, otok Brač.

S web stranice: http://www.msu.hr/dogadanja/izlozba-duje-juric-mreza-oprostorenja-slike/584.html

POZIVNICA na izložbu (Link na JPEG)