OKIRU terenska nastava Trški Vrh

U petak, 18. 12. 2020., na zadnji dan nastave uživo u ovome semestru, studenti 4. godine kiparskog i slikarskog smjera OKIRU uz nastavnice red. prof. mr. art. Suzanu Damiani, red. prof. mr. art. Zvjezdanu Jembrih i pred. Tajanu Škalameru, unatoč otežanim uvjetima, ostvarili su terensku nastavu u Trškom Vrhu kod Krapine.

Izuzetan sakralni objekt - zavjetna crkva Majke Božje Jeruzalemske, sa svojom baroknom arhitekturom, zidnim slikama u cinktoru i crkvi, sa svojim bogatim drvenim inventarom, uz okolni krajolik primjer je Gesamtkunstwerka, ali i sadašnje kao i buduće radilište za konzervatore-restauratore i mnoge interdisciplinarne istraživače. 

Naime, kompleksni radovi na vanjštini i unutrašnjosti crkve tek predstoje. U tu problematiku uputila nas je mr. sc. Lana Križaj, predstojnica Konzervatorskog odjela u Krapini, s kojim naš odsjek već niz godina razvija uspješnu suradnju.

Unatoč ili baš zahvaljujući zimskim uvjetima - ni predbožićni ugođaj nije izostao. Nadamo se da ćemo nastaviti s terenskom nastavom što prije - jer bez nje nema cjelovite edukacije na OKIRU.


Slika 1.  studenti i nastavnici OKIRU, terenska nastava 18. 12. 2020., Trški Vrh, fotografija:
 arhiv OKIRU

Slika 2. razgledavanje  bogatog interijera crkve, fotografija: E. Baričević

Slika 3. dokumentiranje poklonca MB Jeruzalemske, Trški Vrh, fotografija: S. Damiani