Umjetnost protiv straha

Zadovoljstvo nam je pozvati Vas na otvorenje skupne izložbe studenata ALU Zagreb pod nazivom “Umjetnost protiv straha” , nastale u suradnji ALU Zagreb i Studijskog centra socijalnog rada Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u sklopu dugogodišnjeg projekta ALU- SOC, a koje će održati 1. ožujka 2021. u 19h  u galeriji Šira.

Ukratko o izložbi:

„Kako živjeti s pandemijom i konstantnim strahovima koje uzrokuju potresi, društvena izolacija, nepoznato i ostale zastrašujuće pojave koje su danas normalne? Na koji način se s njima suočiti? Kreativno i pozitivno razmišljanje jedan je od najboljih načina za prebroditi sve prepreke, pa tako i ove navedene. Na ta pitanja  pokušati će dati odgovore radovi nekolicine studenata ALU Zagreb u kojima oni prikazuju svoja razmišljanja i načine borbe s krizom, kako sa svjetskom tako i unutarnjom kao posljedicom svega što se dogodilo u zadnjih godinu dana.“

Luka Pacek, student 4. god. kiparskog odsjeka ALU Zagreb

Panel rasprava

Osim izložbe, u prostoru galerije biti će održana dvodnevna  panel rasprava, 01. i 02.ožujka 2021. sa stručnjacima iz područja psihologije, socijalnog rada i likovne umjetnosti te studenata ALU Zagreb i Studijskog centra socijalnog rada Pravnog fakulteta u Zagrebu koji će dati svoje viđenje današnjice te raspraviti što misle da je potrebno za povratak u 'staro normalno'.

Panel rasprava održati će se u ponedjeljak i utorak 01. i 02.ožujka u vremenu od 17-19 h, a link za priključivanje raspravi biti će objavljen nešto prije 17 sati na Facebook stranici galerije Šira.

Ukratko o panel raspravi:

Vrijeme krize u kojem živimo otvara brojna pitanja s kojima se suočavamo kako u svojem privatnom tako i profesionalnom životu. Kriza obično predstavlja događaj koji nadilazi uobičajena životna iskustva, ali ona je i izazov kako u negativnom tako i u pozitivnom smislu. U negativnom smislu odražava se kao trauma, gubitak, neizvjesnost ili strah, a u pozitivnom kao mogućnost pronalaženja novih, kreativnih rješenja i odgovora na nastale uvjete. Pandemija uzrokovana korona virusom te potresi u Zagrebu i na Baniji kumulativno su krizu u Hrvatskoj doveli do razine koja nadilazi sva ranija krizna iskustva i može se na neki način usporediti tek s onom ratnom krizom s početka devedesetih. Vrijeme u kojem živimo primorava nas da učimo živjeti u virtualnom svijetu, svijetu bez socijalnih kontakata, svijetu značajno promijenjenih prioriteta, ali i u svijetu u kojem je ugrožena ne samo solidarnost i društvena kohezija nego i sasvim opipljivi aspekti poput zdravlja, sigurnosti, egzistencije i života. Pitanje opstanka mnogima se čini u takvim uvjetima dominantnim dok se pitanja budućeg razvoja i korištenja krize kao poluge za novi (kreativno osmišljeni) početak spominju tek sporadično i tiho. U vrijeme krize osobito su ugroženi najranjiviji dijelovi društva. Među njima su građani starije životne dobi, osobe s invaliditetom, osobe s iskustvom siromaštva i beskućnici, ali na žalost i mnogi drugi. Potres na području Banije pokazao je kako postoje cijela područja koja spadaju u skupinu ranjivih, depriviranih zajednica koje su i bez ove prirodne katastrofe pružale slabe mogućnosti za kvalitetan život. U takvim uvjetima potrebno je postaviti i odgovoriti na mnoga pitanja te ponuditi odgovore koji će moći trasirati put nekom novom post-kriznom razdoblju.

U okviru projekta 'Umjetnost protiv straha' organizirati će se dvije panel rasprave na kojima će sudjelovati stručnjaci i studenti iz područja društveno-humanističkih znanosti te likovnih umjetnosti. Kroz ove panel rasprave pokušati ćemo odgovoriti na sljedeća pitanja:

  • Kako pristupiti razvoju zajednica nakon krize?
  • Koji su resursi potrebni, a koji dostupni za ubrzani oporavak?
  • Komunikacija na udaljenost je napredovala u kratkom vremenu, hoće li ona u nekom trenutku postat problem, ili će doprinjeti daljnjem razvoju? Može li se takav primjer sljedit u drugim područjima neophodnima za društvo?
  • Na koji način umjetnici, a na koji način profesionalni pomagači (socijalni radnici, psiholozi…) mogu dati doprinos društvenoj rekonstrukciji?
  • Koja je uloga studenata u procesima prevladavanja posljedica krize?
  • Je li kreativnost dobrodošla u suočavanju s „novim normalnim“?
  • Kako zamišljamo svijet i naše zajednice u vremenima nakon krize?

prof.dr.sc. Nino Žganec, Studijski centar socijalnog rada, Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Izložbu možete pogledati u radnom vremenu Galerije (pon-pet: 9-14 h, 18-20 h, subotom: 11-16 h) do 03. ožujka 2021.

Pratite nas i na stranicama Galerije Šira :

https://www.facebook.com/GalerijaShira/

http://www.shira.alu.hr

DEPLIJAN (Link na PDF)