Sat anatomije - nekad i sad

Veliko nam je zadovoljstvo pozvati Vas na otvorenje izložbe pod nazivom  “Sat anatomije - nekad i sad”, Povijest kolegija Anatomija čovjeka i anatomija životinja na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu  u utorak 6. 4. 2021., u 19 sati u Galeriju Šira u Preradovićevoj 13 u Zagrebu.

O izložbi:

Sat anatomije - nekad i sad“ izložba je kojom se prezentira vrijedna povijesno-umjetnička arhivska građa vezana uz predmet Anatomija - okosnicu umjetničkog kurikuluma zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti od njezina osnutka. Ideja za projekt proizašla je iz pripremljenog, ali neobjavljenog udžbenika plastične anatomije, koji su profesori Privremene više škole za umjetnost i umjetni obrt (danas Akademije likovnih umjetnosti) Rudolf Valdec i Bela Csikos Sesia, pripremili 1914. za poduku svojih studenata.

Anatomski atlas za umjetnike, pod nazivom “Plastička anatomija”, pohranjen je u Arhivu za likovne umjetnosti HAZU unutar ostavštine Rudolfa Valdeca, a sadrži tristotinjak listova koji uključuju rukopise i rukom crtane ilustracije. Atlas predstavlja neprocjenjivo umjetničko i znanstveno djelo, koje povezuje medicinu, antropologiju, fiziologiju i umjetnost.

Na izložbi će biti izloženi crteži i tekstovi iz Anatomskog atlasa, recentni radovi studenata Akademije na temu ljudskog tijela, kratki film o anatomiji autora red.prof.art. Darka Bakliže, te predstavljena povijest predmeta Anatomija čovjeka i Anatomija životinja na ALU u Zagrebu. Autorice izložbe su povjesničarke umjetnosti Ariana Novina i dr.sc. Darija Alujević te suradnice Jasenka Ferber Bogdan i Andreja Der-Hazarijan Vukić.

Usporedo sa pripremom izložbe u suradnji Arhiva za likovne umjetnosti HAZU i Arhiva ALU pripremljena je i virtualna izložba

“Volja je kostur - Želja je mišićje / Rudolf Valdec i Bela Csikos Sesia: anatomski atlas za umjetnike” (dizbi.hazu.hr/anatomija), čiji je naglasak na analizi prethodno digitaliziranog rukopisa, razradi odnosa umjetnosti i medicine, počecima i načinima provođenja nastave Plastične anatomije na Akademiji likovnih umjetnosti, od njezina osnutka do danas. Autorice izložbe: Jasenka Ferber Bogdan, Andreja Der-Hazarijan Vukić, dr.sc. Darija Alujević (Arhiv za likovne umjetnosti HAZU) i Ariana Novina (Arhiv ALU).

Obje su izložbe financirane sredstvima Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba, Ministarstva kulture i medija RH i sredstvima udruge ICARUS Hrvatska u okviru aktivnosti međunarodnog projekta Kreativne Europe CREARCH.