Anton Vrlić: “Preobrazbe” u Klovićevim dvorima

U Galeriji Klovićevi dvori otvara se u četvrtak, 15. 4. 2021. u 19 sati izložba "Anton Vrlić: Preobrazbe", na kojoj se taj umjetnik predstavlja novim ciklusom skulptura i crteža kojim je zaokružio stvaralačko razdoblje od 2017. do 2020. godine. Izložba traje do 18. srpnja 2021.

Izložba staklenih skulptura i crteža naslovom „Preobrazbe“ ciljano podsjeća na umjetničko viđenje materijala kojem je preobrazba imanentna, a i na činjenicu da je Anton Vrlić novim ciklusom skulptura i crteža zaokružio stvaralačko razdoblje od 2017. do 2020. obilježeno rukopisnim i motivskim preobrazbama. Monografija o umjetnikovom slikarskom opusu objavljena je 2009., pa je više od deset godina u stvaralačkom rasponu autora bilo dodatnim poticajem za svojevrstan novi pogled na minule cikluse, kako crtačke tako i kiparske.
Više od stotinu radova grupiranih u tri cjeline, među kojima i ambijentalne, predstavlja objekte, reljefe i crteže koji svjedoče o posljednjih nekoliko godina autorove preokupacije usavršavanjem tehnika obrade stakla. Ističu se radovi nastali termičkom obradom u peći, potom rezani i polirani kako bi se dodatno naglasila uloga svjetla kao gradivnog elementa skulptura.
Izabrani crteži tumače i pojašnjavaju preobrazbe što se događaju kasnijom obradom stakla prateći umjetničku zamisao autora od skicozne bilješke do dosljedne nakane dokumentiranja mogućnosti medija koji ga zaokuplja više od dvadeset godina, a jednako tako otkriva umjetnički razvoj slikara i kipara putem tema koje se kontinuirano pojavljuju u njegovu umjetničkom i pedagoškom radu.

Razgovarajući s umjetnikom u prigodi priprema ove izložbe nebrojeno puta spominjali smo rad njegova uzora i mentora Raoula Goldonija. Anton Vrlić diplomirao je slikarstvo na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti 1983., a Raoul Goldoni bio je profesor na istoj akademiji u razdoblju od 1961. do 1983. godine. Nastavno na mentorovo majstorstvo Anton Vrlić počinje razvijati svoju malu plastiku, keramiku i terakotu sve do fuzije u staklu ostvarujući staklene forme koje odražavaju njegov slikarski izraz. U tom razvoju najvažnija je činjenica korištenja stakla kao medijatora odnosa svojevrsnih pozitiva i negativa u volumenu i prostoru, odnosno poimanje prozirnosti kao osnovnog strukturnog elementa.

Nove skulpture ne skrivaju zapečene tragove zemlje i originalnu boju otpalih ploča s galerije Gradec, te je u tome sadržana još jedna posveta Antona Vrlića upućena radu velikog majstora i mentora Goldonija. Izložba pod naslovom „Preobrazbe“ u dvoranama prizemlja Galerije Klovićevi dvori omogućit će publici dinamičan dijalog s autorovim djelom, otkriti autorov kontinuiran dijalog sa savladanim tehnikama, kiparskim i slikarskim, kao i kontemplativnu neiscrpnost oblikovna repertoara umjetnika.

Životopis: Anton Vrlić rođen je 1957. godine u Splitu. Na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu diplomirao je u klasi prof. Raoula Goldonija 1982. godine. Od završetka studija do danas kontinuirano se bavi slikarstvom, a posljednja dva desetljeća osobito istražuje medij stakla, u kojem je ostvario niz zapaženih izložbi i autorskih radova u različitim tehnikama izražavanja. Od 2007.godine zaposlen je na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci gdje u zvanju redovitog profesora predaje kolegije “Staklo” i “Slikarstvo” na Odsjeku primijenjenih umjetnosti. Od 2002. godine vanjski je suradnik Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, gdje je nositelj izbornog kolegija  “Tehnike i umjetnost stakla”. Do sada je izlagao na 68 samostalnih i više od stotinu i pedeset grupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Za svoj rad nekoliko je puta nagrađen, a 2009. g. objavljena je monografija o njegovu slikarskom opusu autora Borivoja Popovčaka i u izdanju Nacionalne i sveučilišne knjižnice i “Knjigre” iz Zagreba.
Djela mu se nalaze u mnogim muzejskim, galerijskim i privatnim zbirkama u zemlji i inozemstvu.

S web stranice: https://gkd.hr/izlozba/anton-vrlic-preobrazbe/

Vidjeti i na: https://www.glasistre.hr/kultura/izlozba-antona-vrlica-preobrazbe-u-klovicevim-dvorima-714169