E. Dragičević i M. Rožman na trij. grafike u Krakowu

Edvin Dragičević i Maja Rožman na međunarodnom trijenalu grafike u Krakowu

vrijeme: 26.06.2021. – 31.07.2021.

mjesto: Krakow, Poljska

url: https://triennial.pl/en/artists-selected-to-the-main-exhibition-of-the-mtg-2021/

Međunarodni trijenale grafike u Krakovu jedan je od najpoznatijih i najprestižnijih grafičkih trijenala u svijetu. Među stotinama umjetnica i umjetnika diljem svijeta, međunarodna je komisija odabrala i splitskog umjetnika Edvina Dragičevića te zagrebačku umjetnicu Maju Rožman.

U Dragičeviću ciklusu bakropisa „Subterraneus (podzemno)“ naizgledna suprotnost svijeta distopijskog nadzemlja i utopijskog podzemlja zapravo je heterotopijska predodžbe svijeta nakon nuklearnih katastrofa, beskonačnih migracijskih kriza, razaranja, ekonomske gramzivosti koja izrabljuje prirodu do potpunog izobličenja. U takovoj dehumaniziranoj civilizaciji na izmaku, poharanoj razaranjem i kaosom, čovjeku preostaje tražiti utočište u svijetu podzemlja u kojem egzistiraju geometrijske i organske strukture koje su svojom čistoćom, jasnoćom i  jednostavnošću potpuna suprotnost uništenom svijetu sadašnjice. Može se reći da su te podzemne strukture u svojoj  pojavnosti zapravo lijepe međutim čak i  prizori devastacije oduvijek su izazivale određenu fascinaciju i privlačnost što podcrtava vječni dualizam naše civilizacije.

Rožman izlaže ciklus linoreza "Studije podsvjesnog", o kojem je kritičar Vanja Babić već zapisao:
Umjetnica nas, zapravo, podsjeća kako granice između znanosti i umjetnosti nipošto nisu i ne mogu biti posve jasno definirane. I doista, u kolikoj mjeri znanost može biti umjetnička a umjetnost znanstvena? Uloga svojevrsna posrednika između ovih dvaju, samo na prvi pogled posve različitih čovjekovih djelatnosti neprijeporno pripada mašti, a upravo je mašta fenomen kojega Maja Rožman u svojem stvaralaštvu kontinuirano osvještava te potom dosljedno i na dojmljiv način tematizira. Na ovim, dakle, grafikama – u tematskom i sadržajnom smislu -  fizika koegzistira s metafizikom, realno s nadrealnim, racionalno s iracionalnim a svjesno s podsvjesnim. Umjetnica sugerira kako složeni putevi što vode k spoznajama, umjetničkim i znanstvenim podjednako, nužno sadrže sve spomenute odrednice; svakoj ideji uvijek prethodi mašta.

Ovogodišnje izdanje Međunarodnog trijenala grafike u Krakovu prepoznaje umjetnice i umjetnike kao  „senzibilizirane promatrače“ i „senzibilizirane pripovjedače“ stvarnosti koja nas okružuje, a njihova djela kao odbljeske i zapise o duhu vremena u kojem stvaraju. U kontekstu promišljanja o raznim vizijama budućnosti koja se nameću posebice u današnje doba, umjetnici su pozvani da propitaju ideje i vizije budućnosti, bilo u geografskom, kulturnom, povijesnom, socijalnom ili drugom smislu. Iako svi živimo u globalnom selu, ono se sastoji od lokalnih farmi koje imaju vlastitu povijest, specifične narative i načine za suočavanje s izazovima svakodnevice, kao i vlastite vizije kojima možemo oblikovati budućnost.

Izložba traje od 26. lipnja do 31. srpnja 2021., a održava se u Nowa Huta Cultural Centru, Kraków, Poljska.

Edvin Dragičević (Split, 1968.) je završio školu primijenjenih umjetnosti - smjer Grafika. Na Fakultetu prirodoslovno matematičkih znanosti i odgojnih područja - studijska grupa Likovna kultura u Splitu diplomirao je 1997. godine. Do sada je održao 18 samostalnih izložbi i sudjelovao na 155 skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja za svoj rad, od kojih izdavajmo: 1. nagrada na Međunarodnom bijenalu grafike malog formata "Francisco Paco Urondo", Buenos Aires (AR); posebna nagrada na 6. međunarodnom grafičkom bijenalu, Splitgraphic, Split (HR); 2. nagrada na VIII. međunarodnom trijenalu grafike malog formata, Vilnius (LT); BIAMT 2018 Prize - Graphics Section, 3rd International Biennial of Miniature Art – Timisoara (RO) ; Grand Prix, 8th International Biannial of Mini Print, Tetovo (MK) i dr. Član je Hrvatske udruge likovnih umjetnika, Split (HULU) od 1993. godine. Zaposlen je na Umjetničkoj akademiji u Splitu (UMAS) u zvanju izvanrednog profesora, gdje predaje kolegije Grafike.

Maja Rožman (Zagreb, 1981.) je diplomirala 2006. godine na grafičkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi prof. Ante Kuduza. Studijski se usavršavala na  Akademijama u Salzburgu (Austrija), Budimpešti (Mađarska) i Krakowu (Poljska), a kao resident artist boravila na na brojnim renomiranim umjetnicÌŒko-rezidencijalnim programima u Njemačkoj, Austriji, Francuskoj, Italiji, Nizozemskoj, Sloveniji i Turskoj. Od 2003. do danas ostvarila je 23 samostalne izložbe te sudjelovala na preko 100 skupnih žiriranih izložbi natječajnog i pozivnog karaktera u zemlji i inozemstvu. Djela su joj uvrštena u više domaćih i međunarodnih muzejsko-galerijskih i kolekcionarskih zbirki, a za svoj je rad primila više priznanja i nagrada, od kojih se ističu međunarodne nagrade Essl Award CEE i VIG Special Invitation iz 2011. godine te Nagrada HDLU-a na 6. hrvatskom trijenalu grafike u organizaciji Kabineta grafike HAZU iz 2012. godine.

Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika od 2007. godine. Živi u Zagrebu, gdje i radi kao docentica na Grafičkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti.