Mak Pavelić: Four elementary architectures

Otvorenje samostalne  izložbe Maka Pavelića pod nazivom “Four elementary architectures” koje će se održati u utorak, 5. 10. 2021. godine u 19 h u galeriji Šira.

Iz predgovora izložbe:

 “Za razliku od slikarstva, kiparstva ili drugih umjetnosti, arhitekturi je povezanost s mjestom nastanka imanentna. Izložba „Four elementary architectures“ skup je od četiri izabrana projekta, koje povezuje poseban odnos arhitekture s njezinim neposrednim okruženjem. Budući da je svaki krajolik pa čak i onaj urbani potpuno unikatan, tako je i svaka od ovih arhitektura jedinstvena na svoj način. Poput endemskih biljaka i životinja, koje se mogu održati na životu samo na mjestima na kojima žive i nigdje drugdje, tako su i ove četiri arhitekture predodređene za njihovo mjesto nastanka. Drugim riječima, ideja svake izložene arhitekture toliko je usko povezana s njezinim vlastitim okruženjem da se njeno nepostojanje ondje čini skoro nezamislivo, a pomisao da stoji negdje drugdje sasvim nelogična. Izloženi projekti ne prate osobni stil, već svaki od njih pokušava pronaći novu definiciju arhitekture i proširiti ju izvan tipičnih okvira same discipline...”

Mak Pavelić

O autoru:

Mak Pavelić, rođen u ljeto 1993. godine u Zagrebu, završio je preddiplomski studij arhitekture na TU Graz, a 2021. godine je diplomirao na arhitektonskom fakultetu na TU München. Za vrijeme studija radio je u arhitektonskim uredima u Njemačkoj, Švicarskoj, Italiji, Austriji i Čileu, kao i za španjolski arhitektonski dvomjesečnik „El Croquis“. Od 2019. godine radi na vlastitim projektima. Pored nagrade dekana te nekolicine drugih studentskih nagrada i stipendija, Makov rad osvojio je 1. nagradu za projekt u urbanom prostoru na Viena Design Week u Beču, 1. nagradu na natječaju za prenamjenu palače „Castillo Hidalgo“ u Santiago de Chile kao i priznanje na Europskom natječaju za projekt drvenog nebodera u gradu Bozen u Talijanskim Alpama. Mak tečno govori njemački, engleski, hrvatski i španjolski. Njegov rad njegova je osobna gravitacija. Trenutno živi u Minhenu te radi na privremenoj instalaciji „Textile façade“ za Njemačko kazalište (Deutsches Theater) u centralnom dijelu Minhena i na „House of four elements“ u Parku prirode Velebit, kao i na nekolicini drugih projekata..

Izložbu možete pogledati u radnom vremenu Galerije (pon-pet: 9-16 h, 18-20 h, subotom: 11-16 h) do 19.10. 2021.

Pratite nas i na stranicama galerije Šira :

https://www.facebook.com/GalerijaShira/

http://www.shira.alu.hr