STRIP DIJALOG: Krešimir Biuk

U petak, 17. 12. 2021. u 17 h na ALU, Jabukovac 10 održati će se još jedan STRIP DIJALOG čiji gost je Krešimir Biuk.

Krešimir Biuk rođen je 1974. u Zagrebu. U osnovnoj školi s nekoliko prijatelja počinje crtati stripove u "stripobilježnicama" jer je termin "stripoteka" bio zauzet.  Želio je ići u školu primijenjenih umjetnosti kako bi se mogao baviti stripom, ali roditelji su izvršili pasivnu agresiju te je završio elektrotehničku školu, a ipak se bavi stripom tako da je dobro ispalo. Od stripa doduše ne živi nego ima stalni posao u tv-kući, ali zato živi strip.

Počeo je objavljivati u fanzinima: Endem, Bojkot, Katakomba sredinom devedesetih. Prvi objavljeni strip u nekom časopisu je bio Detektivi 1999. godine u Prvom izboru, časopisu za djecu od 1. do 4. razreda osnovne. U Prvom izboru, uz pauze, još uvijek radi. S jednakom strašću voli raditi stripove za djecu i stripove za sve uzraste. Namjerno izostavljen termin: "za odrasle." Objavljivao je u časopisima: Modra lasta, Strip Republika, Bruh, Endem, Mister Mačak Magazin, Q-strip. Osim što sam piše svoje stripove, piše scenarije i za druge crtače, ilustrira udžbenike, storyboarde, glazbene spotove. Do sada je objavio strip-albume Pumfi (2007), Dabar i Los (2012), Biukovo (2016), Deni Sparina (2017), Mala Tiki (2017), Ljubav, zabit, rasvjeta (2019) i Parlight Starlov (2018) za koji je pisao scenarij.

Predavanje je organizirano kao dio programa i aktivnosti vezanih uz izborni predmet Strip; ovim putem nastavljamo graditi mostove između generacija, povezujući studente koji tek započinju svoju avanturu u stripu s iskustvima profesionalaca koji su svojim radom obogatili domaću scenu stripa.

Gostovanje je otvoreno za sve zainteresirane. Radujemo se vašem dolasku.