Izložba TRENUTNO u galeriji Šira

vrijeme: 22. 12. 2021. – 7. 1. 2022.
mjesto:
 galerija Šira, Preradovićeva 13, Zagreb
url:
 https://fb.me/e/1jjL0KmJV

„Trenutno“

We are currently under construction. Thank you for your patience.

Promatrajući suodnose elemenata zemlje, vode, vatre, vjetra i etera, autorice Iva Ćurić, Tanja Dabo, Ines Krasić, Maja Rožman i Mirjana Vodopija propituju vlastite korelacije s okolinom, svijetom i/ili samima sobom, inspirirane teorijom pet elemenata. Prema istoj, svaki element stvara ili kreira sljedeći element u kreativnom slijedu; također, u odsustvu pojedinog elementa, ni ostali ne mogu opstati. U radovima u nastajanju autorice skiciraju potencijalna rješenja i koriste galerijski prostor kao igralište za bilježenje procesa i međusobnu interakciju.

Izlažu: Iva Ćurić, Tanja Dabo, Ines Krasić, Maja Rožman, Mirjana Vodopija

Iva Ćurić

Iva Ćurić rođena je 1984. u Zagrebu. Godine 2010. diplomirala je. na Nastavničkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu na smjeru grafike u klasi prof. Ines Krasić, gdje radi kao asistentica. Izlagala je na izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. Aktivno sudjeluje na likovnoj umjetničkoj sceni u području proširene grafike. Članica je HDLU-a i koautorica projekta Platforma p_3.

Dobitnica je Posebnoga priznanja Odbora za nagrade na Hrvatskom trijenalu grafike 2009. i 2012. godine u organizaciji Kabineta grafike Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Tanja Dabo

Izlaže na brojnim samostalnim te preko 120 skupnih izložaba, kustoskih projekata i festivala u Hrvatskoj i inozemstvu, natječajnog i pozivnog karaktera. Realizirala je 4 "dugoročna" projekta, te više preformansa i akcija. Sa svojim je radovima sudjelovala u 5 grafičkih mapa (4 u vlastitoj nakladi, s koautorima). Predstavila se na više pozivnih javnih izlaganja i seminara u Hrvatskoj i inozemstvu, primjerice 2001. u Edinburghu, "Blind Date"; 2002. u Headlands Center for the Arts, SAD;  2005. u Pragu, "Young visual artists awards seminar", te 2006. u Tate Modernu u Londonu, "Global Photography Now" itd.  Objavila je više tekstova u stručnim publikacijama, a o njenom radu pisano je u preko 30 publikacija, kataloga i knjiga, te u više stotina članaka i recenzija objavljenih u Hrvatskoj i inozemstvu.

Za svoj rad do sada je nagrađivana 7 puta, s dvije međunarodne nagrade za grafiku (Tokyo i Seul), te s pet hrvatskih, od kojih se ističe 2000. g. nagrada na Trijenalu grafike, te Nagrada Radoslav Putar.

Ines Krasić

Ines Krasić rođena je 1969. god. u Mostaru. Diplomirala je 1993. godine na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, u klasi prof. Dubravke Babić (nastavnički odsjek, smjer grafika) gdje je stekla zvanje profesorice likovne kulture.  Od 2016. godine zaposlena je na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, u umjetničko-nastavnom zvanju redovne profesorice. Na hrvatskoj i međunarodnoj umjetničkoj sceni samostalno izlaže od sredine 1990-ih, izražavajući se u različitim medijima u rasponu od grafike, grafičkih objekata, instalacija, multimedije do device arta. Njeni radovi nalaze se u zbirkama Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu, Kabineta grafike HAZU u Zagrebu, Zbirci suvremene umjetnosti Filip Trade te Grafičkoj zbirci Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Dobitnica je više nagrada za svoj umjetnički rad.

Maja Rožman

Nakon završene Škole primijenjene umjetnosti i dizajna, gdje je maturirala grafičke tehnike pod mentorstvom prof. Nevenke Arbanas (1999.), 2000. godine upisuje Grafički odsjek Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Po završetku studija, dobitnica je Rektorove nagrade te jedna od četvoro finalista Nagrade Radoslav Putar za mlade likovne umjetnike u Hrvatskoj, koju dodjeljuje Institut za suvremenu umjetnost. 2011. godine dobitnica je nagrada Essl Award CEE te VIG Special Invitation, koje se dodjeljuju mladim umjetnicima centralne i istočne Europe. 2012. je dobitnica Nagrade HDLU-a na 6. hrvatskom trijenalu grafike. Maja Rožman se od 2003. godine kontinuirano pojavljuje na likovnoj sceni te sudjeluje na 19 samostalnih i preko 90 skupnih izložbi. Radovi joj se nalaze u zbirkama: Museo d’Arte Contemporanea di Villa Croce Collection (IT); VIG Collection (AT); Duplex/10m2 Collection (FR/BA); Erste Fragmenti (HR); Zbirka MSU Muzej suvremene umjetnosti (HR); CMS Centre for Peace Studies Collection (HR).

Dobitnica je više nagrada i priznanja za svoj rad, od kojih se ističu međunarodne nagrade Essl Award i VIG Special Invitation iz 2011. godine te nagrada HDLU-a na 6. hrvatskom trijenalu grafike iz 2012. Radovi joj se nalaze u zbirkama u hrvatskoj i inozemstvu (Erste, 10m2, VIG...).

Mirjana Vodopija

Mirjana Vodopija u svom se radu kroz motive prirode bavi pitanjima svijesti, identiteta i percepcije vremena i prostora, često pritom prožimajući razne medije: crteže, grafike, fotografije, objekte, instalacije, videoinstalacije i ambijenate. Diplomirala je 1987. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu i od tada ostvarila 37 samostalnih izložbi i sudjelovala na preko 200 skupnih izložbi i kustoskih koncepcija, umjetničkih simpozija, rezidencijalnih projekata i stručnih usavršavanja u svijetu. Dobitnica je 14 likovnih nagrada od kojih dvije posljednje, 2020., za samostalnu izložbu Lutajući krajolik u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu 2019. godine: Nagrada Vladimir Nazor Ministarstva kulture RH i Godišnja likovna nagrada HDLU-a. Autorica  je brojnih scenografija i vizualnih identiteta emisija u produkciji Hrvatske televiizije. Od 2007. godine predaje na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, trenutno u zvanju redovite profesorice.