75 imaginacija i impresija

Zadovoljstvo nam je pozvati Vas na izložbu radova učenika  Škole primijenjene umjetnosti i dizajna iz Zagreba pod nazivom “ 75 imaginacija i impresija mladih hrvatskih umjetnika ŠPUD-a Zagreb povodom obilježavanja Indije @75”, koja će se u galeriji Šira održati u razdoblju  25. 1. - 14. 2. 2022.

O izložbi:

“ Velika nam je radost i čast, u ovoj godini, kada Škola primijenjene umjetnosti i dizajna iz Zagreba ide ususret svojem velikom 140. rođendanu, a Republika Indija proslavlja 75 godina nezavisnosti, obogatiti proslavu Republike Indije radovima naših učenika koji će kroz ovu ediciju razglednica biti razaslani po svijetu.

Škola primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu osnovana je 1882. godine kao Kraljevska zemaljska obrtna škola. U školi se tada poučavao umjetni obrt, što je po tadašnjoj terminologiji odgovaralo onome što će kasnije postati primijenjena umjetnost, a danas jednim dijelom i dizajn. Tijekom 139 godina Škola je promijenila nekoliko imena dok je zadržala temeljni sadržaj obrazovanja, a tijekom tih godina, nastavnici i učenici škole osnovali su razne druge značajne obrazovne institucije u Zagrebu (Akademiju likovnih umjetnosti, Arhitektonski fakultet, Građevinski fakultet, Graditeljsku školu...). Upravo duga tradicija i mnoge unutarnje reforme Škole pogodovale su njezinoj prilagodljivosti novim paradigmama obrazovanja, stvarajući mjesto i praksu koja u odgojno-obrazovnom pristupu umjetničke škole stvara poticajno okruženje za kreativnost, inovativnost i razvoj sadašnjih i budućih generacija... Vjerujemo da će Slika o Indiji naših učenika doputovati na što više adresa širom svijeta i time predano i nadahnjujuće zabilježiti ovaj svečani trenutak 75. rođendana Republike Indije.”

Filip Pintarić, ravnatelj ŠPUD

Škola Primijenjene umjetnosti i dizajna

“ Broj 75 u nazivu izložbe „75 IM“ (ŠPUD u Galeriji Šira u Zagrebu, HKD Rijeka, Dubrovnik) simbolično povezuje značajan povod (inicijativa „A.K.A.M“) i motiv nastanka istog broja radova (slika, kolaža, grafika, mixed-media postera, printeva) mladih dizajnerica i umjetnica / dizajnera i umjetnika (učenica/-ika ŠPUD-a) s brojem godina koje su se nanizale od svjetski značajnog povijesnog događaja: stjecanja i čina službenog proglašenja neovisnosti Indije 1947. godine.

Pored eksplicitnog upućivanja na ime zemlje, tekst, događaj i obljetnicu tekstualnim, tipografskim, letrističkim, kaligafskim, heraldičkim i inim dizajnerskim postupcima u tradicijama i idiomima raskošne povijesti umjetnosti, arhitekture, folklora – izvorno nastalih na golemom teritoriju Indije – te modernističkim i suvremenim poput pop-arta, psychedelic-arta, „underground“ stripa, urbane naive, do retroavangardističkih, minimalističkih, apstrakcionističkih, monokromijskih postupaka ( kao u akromatskom, bijelom „reljefnom“ radu s motivom toka rijeke Ganges, B. Marelić ), u imaginariju velikog broja naših mladih autorica i autora našle su izrazito znakovito mjesto ikonografijski, pa i kultno-ikonički prepoznatljive simboličke figure stiliziranih zoomorfnih (tigar i paun s tri „oka“ na repnim perima poznati su simboli Indije, te slon, također povezan sa simbolizmom Indre, Ganeše, a i suverenosti, postojanosti i spoznaje, te druge neke znakovite  „životinje“), florealnih, geomorfnih (obrisi Indije s kolorističkom i znakovnom heraldikom), kartografskih uobličenja, arabeski, fantazmatskih vizija, utopijskih projekcija, mahom preuzetih iz medijalizirane, ali ne tek stoljetne, već višetisućljetne i arhetipske riznice Indije. Indijska kultura i umjetnost izvršili su itekako značajan utjecaj na moderni, postmoderni i suvremeni „imaginarij“ i „art“, što je stilski istaknuto u nizu radova na ovoj izložbi.

Eruditski, sofisticirano odabrani ili pak intuitivno „pogođeni“ simboli drevne ali ne manje suvremene, samostalne – ne-više kolonijalne, nego neovisne Indije, te njihovo kreativno transponiranje u vlastite slike, „ideje“ i vizije u ostvarajima učenica/-ika stare i renomirane zagrebačke Škole primijenjene umjetnost i dizajna (ŠPUD) poprimili su transcendentalno, univerzalno značenje upućivanja na ljepotu, estetsku i etičku vrijednost međusobne komunikacije suverenih zemalja Indije i Hrvatske, koja također obilježava i slavi svoju – tridesetu – obljetnicu neovisnosti.

Perspektiva razvoja i snažnog duhovnog nadopunjavanja već uspostavljenih i uznapredovalih veza i odnosa između naših zemalja i naroda temeljna je ideja, vizija, misija, nit vodilja i spiritus movens organizacije i prezentacije izložbe „75 IM“ u tri hrvatska grada, Zagrebu, Rijeci i Dubrovniku, u sklopu kompleksnije manifestacije obilježavanja obljetnice/-ica  nezavisnosti Indije (75!) i Hrvatske (30).”

Branko Cerovac       

Izložbu u galeriji Šira možete pogledati u radnom vremenu Galerije (pon-pet: 9-16 h, 18-20 h, subotom: 11-16 h) do 14.02.2022.

Pratite nas i na stranicama galerije Šira:

https://www.facebook.com/GalerijaShira/

http://www.shira.alu.hr