Otpadoidi

U dvorištu utvrde Stari grad u Đurđevcu oživljene reciklaže – Otpadoidi, od petka 18. ožujka 2022.

Nakon dugogodišnje suradnje Muzeja Grada Đurđevca i Akademije likovnih umjetnosti iz Zagreba (ALU) te profesora Danka Friščića, u petak 18. ožujka 2022. đurđevačkoj publici predstavljen je novi umjetničko-ekološki projekt u službi prirode, OTPADOIDI / Oživljene reciklaže, gdje je ovom prilikom akcent stavljen na važnost očuvanja okoliša i umjetnost kao važnog i snažnog poticatelja i generatora podizanja svijesti o održivom razvoju, posebno kroz pametno i svrsishodno zbrinjavanje otpada kao važnog dugoročnog čimbenika kvalitete naših života i budućnosti.

Ovom prilikom svi posjetitelji moći će u dvorištu utvrde Stari grad vidjeti nastale instalacije, prostorne intervencije i promišljanja studenata Akademije likovnih umjetnosti koji su sudjelovali u projektu, Luke Đurašin, Tee Švarić, Mare Bajsić, Mie Markušić, Bartola Galovića i Luke Paceka, na tu temu, odnosno stvorenih skulptura đurđevačkih deva kojima studenti žele skrenuti pozornost na nerazdvojivost čovjeka, njegova djelovanja i prirode.

Nastale instalacije i skulpture deva predstavio je student Luka Pacek, a više o projektu i suradnji govorili su ravnateljica muzeja Edita Janković Hapavel i prodekan Akademije likovnih umjetnosti iz Zagreba, profesor Danko Friščić. Podršku mladim umjetnicima dali su predsjednik Gradskog vijeća Grada Đurđevca Željko Lacković te gradonačelnik Grada Đurđevca Hrvoje Janči koji je ovim putem pozdravio sve prisutne te ih pozvao da razgledaju novonastale instalacije u dvorištu utvrde Stari grad uz najavu nove buduće suradnje.

Projekt su podržali Grad Đurđevac, Komunalne usluge Đurđevac te Turistička zajednica grada Đurđevca, koji su ujedno osigurale i sav potreban materijal.

Vijest s web stranice: https://djurdjevac.hr/dogadanja-u-gradu/u-dvoristu-utvrde-stari-grad-ozivljene-reciklaze-otpadoidi/