Igor Ruf: Acoustic Turbo Sonic Momentum

Otvorenje izložbe: 26. 4. 2022. u 19 sati Galeriji 90-60-90 zagrebačkog Pogona 
Izložba ostaje otvorena: 27. 4. - 2. 5. 2022. i može se razgledati od 16 do 20 sati

Izložba „Acoustic turbo sonic momentum“ kojom se Igor Ruf predstavlja u Galeriji 90-60-90 zagrebačkog Pogona sastoji se od tri rada koji na prvi pogled nemaju mnogo toga zajedničkog, osim drva kao materijala od kojeg su, većim dijelom, izrađeni. No, kao što to obično biva kad je riječ o ovom autoru, umjetničkom procesu ni ovdje ne pristupa na konvencionalan način, niti pribjegava tradicionalnoj kiparskoj tehnici obrade drva – tesanju. 
„Acoustic turbo sonic momentum“ pokušaj je umjetnikova „seciranja“ momenata unutar kontinuuma – nezaustavljivog toka vremena kojeg čitamo u izloženim radovima kroz motiv vala – bilo da je riječ o povraćanju, muzičkom valu ili lelujavim nogama kozlića. Umjetnik, ipak, prepoznaje apsurdnost tog pokušaja, jer, poput „vjetrenjače“ izrađene od gitara koja se bez prestanka vrti u krug, mi „život ne doživljavamo kao slijed zasebnih stanja svijesti, koji napreduje zamišljenom linijom, već kao kontinuirani tok kojem ne možemo sa sigurnošću razaznati početak i kraj“ (Bergson).
- Iz teksta Mirne Rul

Igor Ruf rođen je 1984. godine u Virovitici. Diplomirao je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Od 2012. zaposlen je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Izlagao je na izložbama u zemlji i inozemstvu, te je dobitnik nekoliko nagrada i priznanja. Živi i radi u Zagrebu.

Organizacija: 90-60-90/ Platforma za suvremenu umjetnost / Voditeljica programa i kustosica: Marijana Stanić / Koordinatorica programa: Tena Bakšaj/ Tehnička podrška: Željko Bašković/ Projekt su podržali: Gradski ured za obrazovanje kulturu i sport Grad Zagreb, Ministarstvo kulture i medija RH

Ulaz je besplatan.

www.udruga906090.org