Manuela Pauk: Život pod velikim pritiskom

Otvorenje samostalne izložbe akademske kiparice Manuele Pauk - pod nazivom “Život pod velikim pritiskom” u srijedu, 18. 5. 2022. u 19 h u galeriji Šira.

Iz predgovora izložbe:

 “...Neznatan, kao i mnoga morska bića – sve dok ne dođe vijest da su izumrla. Skrivena ljepota morskoga dna ovdje iz Mauelinih ruku u dva vida: na svjetlu da opazimo te nježne oblike, podatne, u raskoši boja; u mraku da svjetlucanjem pokažu svim neprijateljima koliko su opasni. Otrovom neprijatelja se naoružaju. Psihodelični kradljivci mora. Pipcima dodiruju, kušaju, njuše. Perjanica od škrge je poput periskopa. Na njihovu sreću – nisu nam na jelovniku, stoga nebitni. No, mogli bismo ih doživjeti sada kroz zemljanu formu oblikovane, ljudskom rukom oslikane kao bića više od želatinozne mase, bilo sićušna, bilo divovska (od vrste). Savršeno sjednu na dlan: "stopalom" za hranjenje.

Iz mora smo izašli, u more ćemo se vratiti. Pepeo smo smislili u civilizaciji. Na dva stopala. Zaboravili da smo počeli s jednim kao i ovaj golać. Hermafrodit usamljen na morskom dnu. Preživjet će i kad mi sebe uništimo. Valoviti rubovi stvorenja smiješe nam se.”

Izložba je ostvarena uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija i Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba.

Izložbu u galeriji Šira možete pogledati u radnom vremenu Galerije (pon-pet: 9-16 h, 18-20 h, subotom: 11-16 h) do 30.05.2022.

Pratite nas i na stranicama galerije Šira :

https://www.facebook.com/GalerijaShira/

http://www.shira.alu.hr