Linije kamene prošlosti

Poštovani, zadovoljstvo nam je pozvati Vas na otvorenje skupne izložbe crteža studenata ALU Zagreb pod nazivom “ Linije kamene prošlosti”, u srijedu 15. 6. 2022. u 19 h u galeriju Šira.

Više o izložbi:

Tijekom 2021. godine započela je suradnja Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu i Arheološkog muzeja u Zagrebu koja za cilj ima povezivanje tih dviju institucija u kulturi na nekoliko razina.

Jedan od vidova te suradnje započeo je realizacijom radionice crteža  za vrijeme trajanja manifestacije „Europski dani arheologije“ na ljeto 2021., u Lapidariju Arheološkog muzeja u Zagrebu, 18. i 20. lipnja.

Glavna ideja i misao vodilja radionice koju je vodila i mentorirala izv.prof.art. Gordana Bakić Vlahov bila je da studenti izvedu crteže kao osobne interpretacije i rekonstrukcije izloženih spomenika ili da crtaju prema imaginaciji  uključivanjem tema i pojmova vezanih uz svakodnevni život određenog povijesnog razdoblja.

Na radionici su sudjelovali  studenti  Slikarskog i Nastavničkog odsjeka, Odsjeka za konzerviranje i restauriranje umjetnina te Odsjeka za animirani film i nove medije ALU kao i nekoliko alumna ALU kojima je crtež jedan od primarnih medija u izražavanju.

Rezultati održane radionice predstavljeni su na izložbi pod nazivom  „Linije kamene prošlosti“, u sklopu koje su predstavljeni raznoliki crtački pristupi. To su prije svega kombinacije crtačkih tehnika ili odabira motiva (detalji, transformacije fragmenata i kolažiranje), a pojedini radovi ističu se iznimnom tehničkom preciznošću i izvedbom detalja. Osim prezentacije na izložbi, crteži su uklopljeni i u publikaciju Arheološkog muzeja- “Vodič kroz Lapidarij”  sa ciljem upoznavanja  šire publike sa sadržajem Lapidarija.  

Popis studenata koji su sudjelovali na radionici:
 

  1. Helena Bosnić, Odsjek za konzerviranje i restauriranje umjetnina

  2. Lora Elezović, alumni

  3. Fran Ferković, Slikarski odsjek

  4. Paolo Patrick Hrga, Slikarski odsjek

  5. Victoria Hučić, Odsjek za animirani film i nove medije

  6. Astrid Jakšić, Nastavnički odsjek

 7. Jana Karaula, Nastavnički odsjek

  8. Petra Kovačić, Nastavnički odsjek

  9. Lea Krmpotić, Nastavnički odsjek

10. Mia Maraković, alumni

11. Ana Pintarić, Slikarski odsjek

12. Marina Popović, Slikarski odsjek

13. Jurica Pušenjak, alumni

14. Lorena Šimić, Nastavnički odsjek

15. Antonio Špernjak, Nastavnički odsjek

16. Anđela Zanki, alumni

Izložbu u galeriji Šira možete pogledati u radnom vremenu Galerije (pon-pet: 9-16 i 18-20 h, subotom: 11-16 h) do 04.07.2022.

Izložba je ostvarena u suradnji s Arheološkim muzejom u Zagrebu , te uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija i Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba.

Pratite nas i na web stranici galerije Šira https://www.shira.alu.hr