Intervencije studenata ALU na Trešnjevci

21. lipnja 2022. od 17 do 21 sat održat će se izložba i prezentacija 12 studentskih umjetničkih intervencija u javnom prostoru Stare Trešnjevke, realiziranih u sklopu projekta GRAD NA DRUGI POGLED TREŠNJEVKA. 

Radovi su rezultat kolegija Umjetnost u javnom prostoru na ALU Zagreb (mentorica doc. art. Tanja Vujasinović) koji se održavao tijekom proljeća na Trešnjevci u partnerstvu s kustoskim kolektivom BLOK i inicijativom Mapiranje Trešnjevke.

Info punktovi od 17 do 21 sat:
Galerija Baza, Nova cesta 66 i Munjarski put kod Martijanečke ulice

PREZENTACIJSKA ŠETNJA kreće u 19 sati iz Galerije Baza, Nova cesta 66

IZLAGAČI:
Studenti kolegija Umjetnost u javnom prostoru na ALU Zagreb: Adrijana Brčić, Iva Japec, Lea Ješovnik, Kristina Jozić, Gabrijela Klarin, Dorotea Kovačić, Lara Kraš, Helena Nemeš, Tiana Pozaić, Franjka Prša, Marko Tročak i gost umjetnik Alem Korkut

(...) U višemjesečnom procesu studenti su istraživali kvart, njegovu povijest, memoriju, neuralgične točke te pripremili seriju intervencija u javnom prostoru. Iako raspršene po kvartu i nevezane čvrstom tematskom poveznicom, one se, obuhvaćene jednim pogledom (odnosno, prije šetnjom) gledateljici/šetaču slažu u mozaičnu sliku Trešnjevke na drugi pogled. Gotovo bez iznimke, intervencije kreću od kroničnih nedostataka, manjka zelenih površina, pješačkih staza, javnih prostora i viška buke, prometa i betona da bi pokušale otvoriti drugačije perspektive. U više navrata posežu za historijskim slojevima, nalazeći u njima sadržaje koji bi mogli biti i tragovi iz budućnosti kakvu priželjkujemo: komadi zelenih površina, tračnice brzog međugradskog vlaka, plakat za program u kvartovskom kinu.

Predložene intervencije umjetnost upisuju u tkivo grada kao jednu njegovu varijablu, koja ga privremeno mijenja, kao što i ono povratno mijenja nju izvlačeći je iz zaštićene zone akademije, ateljea i galerije. Iako su kao studenti akademije već inicirani u svijet umjetnosti, koji sam sebe poima toliko autonomnim da se proglašava svijetom-za-sebe, sudionice i sudionici programa “Grad na drugi pogled” okušali su se u proizvodnji umjetnosti involvirane u život, angažirane u društvo. Tako se pridružuju dugoj tradiciji umjetničkih praksi u javnom prostoru koje kritički interveniraju u postojeću lokaciju: upisujući se u nju stvaraju neku vrstu ‘prekida’. Taj trenutni prekid ustaljene upotrebe i/li percepcije mjesta posljedično razotkriva društvene probleme, pa i njihove sistemske razloge. (...)

Iz teksta Ane Kutleše I Vesne Vuković

Organizacija: Udruga PUNKT, Zagreb

Koordinacija i mentorstvo na projektu: Tanja Vujasinović

Partneri: Akademija likovnih umjetnosti u Zagrebu, kustoski kolektiv BLOK, Mapiranje Trešnjevke

Financijski pokrovitelji: Ministarstvo kulture i medija RH, Grad Zagreb, Akademija likovnih umjetnosti u Zagrebu

Više na: https://www.facebook.com/events/994121774627452?ref