Projekt „Mogućnosti za '22“

Otvorenje u četvrtak, 7. srpnja. 2002. u 20 sati, MSU Black Box

Dođite provjeriti kako pretvaramo Muzej u javno dobro, Black box u prostor druženja i prijateljstva, izložbu u mjesta dijeljenog iskustva!

Ovim projektom želimo artikulirati zajedničko dobro kao politički i društveni ideal. Koncept muzeja kao zajedničkog dobra nije tek objava alternativnog „trećeg puta“ nego svojevrsno sredstvo za zajednice u nastajanju koje se bore za vlasništvo nad vlastitim uvjetima života i reprodukcije. U tom smislu, Black box MSU-a s projektom Mogućnosti percipiramo kao eksperimentalna zonu u kojoj sudionici uče pregovarati o odgovornostima, društvenim odnosima, prijateljstvu i kolegijalnim umjesto natjecateljskim modelima proizvodnje.

Druga je godina projekta „Mogućnosti“ koji je pokrenula kustosica MSU-a Leila Topić u suradnji sa zagrebačkom Akademijom likovnih umjetnosti koji je osmišljen da olakša mladim umjetnicima ostanak u profesionalnom polju. Tako je ove godine mogućnost da izloži svoj rad u MSU dobio umjetnički dvojac Beštak&Leko za rad „U našoj novoj ekstravagantnoj radnoj sobi nije dozvoljeno izuvanje cipela”. Radna grupa profesora s Akademije likovnih umjetnosti, kustosica MSU-a Ivana Šešlek i autorica koncepta Leila Topić od dvadesetak predloženih umjetnika, odabrala je tim Andreja Beštaka i Anje Leko.

U „Black boxu“ MSU-a prema zamisli Beštak&Leko nastat će tako neke nove, privremene zajednice jer kažu: „Tijekom projekta 'Mogućnosti za '22' pozivat ćemo druge umjetnike, kustose, grupe i kolektive koji će s nama dijeliti prostor i zajedno ga graditi. U našoj novoj ekstravagantnoj radnoj sobi želimo generirati ideju i energiju suradnje, dijeljenja i suživota te pristupiti Muzeju kao mjestu stvaranja novih zajedništva i prijateljstva odnosno sadržaja u kojem je važniji proces nego uobičajena muzejska prezentacija.“

Umjetnička praksa Andreja Beštaka i Anje Leko oslanja se na pripovijedanje priča (storytelling) u vidu instalacija, videoradova ili izvedbi. U potki je pak održavanje duha zajedništva, kolektivno posredovanje emotivnog. Okosnica istraživanja u njihovim radovima je čovjek i zamišljanje moguće budućnosti te uloga umjetnosti u tom procesu. Kroz humor i igru opisuju, komentiraju i istražuju društvene konstrukte, duhovnu fikciju i ljudske odnose.

Andrej Beštak diplomirao je Grafiku, a Anja Leko Likovnu kulturu na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Spojio ih je interes prema umjetničkim praksama neopterećenim medijem, konceptom ili trendom.