Razgovori na Jabukovcu 10

Ivo Deković: O umjetnosti i o svemu

Pozivamo Vas na predavanje i radionicu u okviru projekta Prošireni mediji Ivo Deković: O umjetnosti i o svemu u utorak, 6. prosinca 2022. u 11 sati. Predavanje će biti na Jabukovcu 10 (predavaonica 7). Voditeljica PMM4+: Vlasta Žanić

PROJEKT PROŠIRENI MEDIJI 5

Umjetničko istraživački projekt  Prošireni mediji pokrenut je u ak. godini 2018./2019., na Nastavničkom odsjeku ALU Sveučilišta u Zagrebu  i od tada se kontinuirano odvija svake akademske godine. Proizašao je iz potrebe uvođenja novih nastavnih metoda i sadržaja te proširivanja polja umjetničkog istraživanja studenata NO.

Upoznavanje s novomedijskim praksama, suvremenim umjetničkim izrazima i tehnologijama, poticanje eksperimentalnog, intermedijskog  i interdisciplinarnog pristupa u umjetničkoj i pedagoškoj praksi ciljevi su kojima se kontinuirano vodimo kroz projekt, a naziv Prošireni mediji referira se na zagrebačku Galeriju PM osnovanu početkom osamdesetih godina dvadesetog stoljeća, čiji se program bavio odmakom od tradicionalne likovne umjetnosti te iskorakom u suvremenu vizualnu i konceptualnu umjetnost, promičući nove i radikalne umjetničke izraze.

Do sada se je, shodno studijskom programu Nastavničkog odsjeka svaki godišnji ciklus oslanjao  na glavne stručne kolegije: kiparstvo, slikarstvo, grafiku i primijenjenu grafiku, te metodiku nastave likovne kulture kao glavni teorijsko/praktični predmet. Kroz stručne radionice, predavanja znanstvenika i teoretičara umjetnosti, gostovanja i razgovore sa suvremenim umjetnicima koji u svom radu koriste digitalnu tehnologiju i inovativne postupke ili djeluju na raskrižju različitih medija, studenti sustavno obogaćuju svoja iskustva i znanja.

Studentski radovi do sada nastali na projektu predstavljeni su prošle akad. godine na izložbama 'Široko oko' u Galeriji SC i 'Humanost' u Galeriji Panacea u Zagrebu, dok je u pripremi i publikacija svih dosadašnjih ciklusa, uključujući i novi koji upravo započinje..

Naziv i zajednička tema ovogodišnjeg ciklusa projekta PM5  je Dijeljenje. Nakon dvogodišnjeg globalnog  iskustva pandemije i fizičke izolacije, traumatičnih iskustava potresa u Zagrebu i Petrinji, a dok nas dramatične ekonomske, političke i klimatske promjene sve više osnažuju za zajedničko, odgovorno i angažirano djelovanje, sve je snažnija potreba za zajedništvom, djeljenjem iskustava, vremena, prostora, znanja, emocija itd...

U skladu s temom, koncipirali smo četiri  teoretsko/praktična segmenta  koji će se provodili  u ak. g. 2022./2023. pod vodstvom pozvanih umjetnika- mentora i stručnih suradnika/ca, a osmišljenih od strane dosadašnjih voditeljica projekta i povezanih s redovnim nastavnim  sadržajima.

Prvo na redu je predavanje. 'O umjetnosti i svemu'  i radionica pod vodstvom Ive Dekovića (umjetnika i dugogodišnjeg pedagoga na FH für Gestaltung und Design u Aachenu u Njemačkoj, te predstavnika Hrvatske na Venecianskom biennalu, 1993.g.)  koji će u okviru  programa Razgovori na Jabukovcu, 6. 12.. 2022. u 11h  predstaviti svoj umjetnički rad,  dugogodišnji eksperimentalni projekt  Sub Art (međunarodna platforma za izradu umjetničkih radova pod morem), te nas ukratko upoznati s opusom Nam June Paika, pionira video umjetnosti u svijetu, čiji student je i sam bio početkom sedamdesetih godina u Dusseldorfu.

Radionica s Ivom Dekovićem održati će se 7., 8., i 9. 12. 2022. u MSU prilikom postavljanja njegovog rada 'MOVAR-NOWAR 1993- 2022' na velikoj izložbi Nam June Paika 'In the groove' http://www.msu.hr/dogadanja/nam-june-paik-in-the-groove/1062.html koja se  otvara 13. 12. 2022.