Veronika Koprivnjak: Intima sjećanja

Otvorenje izložbe Veronike Koprivnjak 'Intima sjećanja' u četvrtak, 15. prosinca 2022. u 18 sati u Gradskoj galeriji ZABOK, Zivtov trg 10/I, Zabok. Izložba je otvorena do 23. siječnja 2023.

INTIMA SJEĆANJA

Kroz osobno umjetničko izražavanje u protekle dvije ili tri godine, misli su mi okupirali pejzaži, točnije, pejzaži Hrvatskog zagorja. Stvarajući prikaze pejzaža, koji proizlaze iz mog sjećanja, duboko kopajući po svom biću, pokušavam upoznati sebe. Riječ ''dom'' je za mene višeznačni pojam. Dom kao pojam odmičem od površnog značenja te riječi te ga stavljam u kontekst najvišeg nivoa samoostvarenja i samospoznaje. Dom je stanje kojem težim i u kojem želim biti.

Na diplomskom studiju grafike, motiv je ostao isti, ali u drugačijem tonu. Iz svojih motiva izbacujem ženski akt koji je do tada bio glavni segment likovnih prikaza unutar dotadašnjih pejzaža te radim pejzaže omotane u crninu. Oni ostavljaju dojam nostalgije, sjete ili mističnosti, a kada se malo dublje zagledam u njih, iz njih izviru strah, neočekivanost i želja za sigurnim. Crne mase zagorskih bregova predstavljaju osjećaj sigurnosti, ali isto tako i osjećaj nečega što više nemam. Pejzaži, koji su simbol mog odrastanja i svakodnevnog okruženja, zamijenjeni su strahom i nesigurnošću koji su nastupili kroz godine odrastanja i selidbe u drugo okruženje.

Diplomski rad pod nazivom ''Planovi'', je zapravo serija pejzaža koje sam izvela u grafičkim tehnikama dubokog tiska i kolografije predstavljaju moju biti koje sam postala svjesna zahvaljujući mom djetinjstvu, mojoj obitelji, prijateljima i poznanicima tijekom studiranja i odrastanja. Samosvijest koju sam stvorila o sebi, osvještavanje vlastitog ja je bilo iznimno bitno kako bi mogla krenuti dalje. Pojam ''planovi'' sam sama sebi protumačila kao proces koji me prati već duže vrijeme, odnosno, postaje sve intenzivniji kako se bližim razdoblju u životu kada ću ostati sama sa sobom i ovisna sama o sebi. Zbog tog razloga sam odabrala tkanje starih grafičkih otisaka u novu, apstraktnu kompoziciju. Figurativni motivi rodnog kraja koji su ujedno i temelj moje osobnosti, stvaraju novu priču, neispričanu i nedefiniranu do kraja. Mogu zaključiti da je ovaj likovni rad proizašao iz proučavanja vlastitog ja, proučavanja mojih vlastitih želja, nada i strahova; mojih planova, upravljanja njima i želja da postignem vlastito samoostvarenje.

Nakon diplome, moj umjetnički izričaj je krenuo u intimnijem, ali i optimističnijem smjeru. Kroz skice na malim formatima istražujem svoja vizualna sjećanja, radeći male crteže ili slike, ostajem unutar svoje ''komfort zone''. Unatoč neizvjesnosti, veselim se gdje će me misli odvesti ovaj puta.

BIOGRAFIJA:

Koristeći se grafičkim, crtačkim i slikarskim tehnikama, Veronika Koprivnjak (Pregrada/Zagreb, 1998.) radi apstrahirane pejzaže koji su reminiscencija njenog zavičaja. Oni su metafora za tenzije i konflikte vezane uz potragu za domom i pripadnošću. U svojim radovima se osvrće na zatomljene, potisnute memorije i sjećanja iz djetinjstva. Studij edukacije likovne kulture završila je na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu u rujnu, 2021. godine u klasi doc. dr. art. Igora Čabraje. Godine 2020. samostalno je izlagala u Pregradi, a sudjelovala je i na nekoliko skupnih izložbi u Zagrebu i Hrvatskom zagorju.