Razgovori na Jabukovcu 10

Pozivamo Vas na predavanje i radionicu u okviru projekta Prošireni Mediji Kata Mijatović Nisam svjesna u utorak, 31. siječnja 2023. u 14.30 sati predavaonica 8, Jabukovac 10.

Predavanje

1 /Naziv predavanja/radionice preuzet je iz istoimenog performansa izvedenog 2000. u vanjskom prostoru Galerije SC. Uvodom u tumačenje performansa autorica će obrazložiti osnovne tematsko motivacijske elemente svog umjetničkog djelovanja.

2/U širem osvrtu na radove, posebno će se istaknuti Arhiv snova, on line domena realizirana 2013. radi sakupljanja i arhiviranja zapisa snova svojih korisnika, u koju je do danas uneseno više od dvije tisuće snova na različitim jezicima. Osim svoje osnovne funkcije virtualnog 'bazena' koji se na internetu puni snovima, Arhiv je od svog osnutka i stalno rastuća 'materijalna' baza umjetničke građe za niz autoričinih radova izvedenih u najrazličitijim medijima. Polazeći od ideje 'zajedništva u snovima', koristeći izabrane snove iz Arhiva ovisno o tematskoj obilježenosti, ovi radovi komentiraju stvarnost u kojoj živimo s razine nesvjesnog, snovima drugih ljudi, nastojeći uključiti u percepciju ljudskosti prostore psihe koji su izvan kontrole svjesnog ja.

3/Izbor iz serije novijih radova s navedenim kontekstom: Crna kuća, instalacija; Nema Buđenja, instalacija; Nekoliko noćnih mora prije spavanja, performans; Dvostruka mašina za uspavljivanje, objekt/instalacija; Polje, VR instalacija; Iz Arhiva snova, intervencije u javnom prostoru.

4/Razgovor o izložbi Snovi za Buđenje koja  će se održati tokom 2013. u organizaciji Umjetničkog Paviljona u Zagrebu: uz opise idejnih skica radova koji su u nastanku, slijedi usporedba s radovima na koje se projekt nadovezuje i gradi.

Radionica

Polaznici radionice zamoljeni su da prije početka radionice pripreme opis jednog svog sna u pisanom ili usmenom obliku. U prvom djelu radionice razgovaramo o tim snovima i mogućim 'tumačenjima'. U drugom dijelu radionice polaznici interpretiraju svoj san kao umjetničku ideju s naglaskom na izbor medija u kojem bi tu ideju realizirali.

Kata Mijatović, vizualna umjetnica, rođena u Branjini 1956. godine. Početak umjetničkog djelovanja obilježen je radom u umjetničkoj grupi Močvara/Baranje, krajem osamdesetih i početkom devedesetih. Studij slikarstva započela je 1991. na Accademia di Belle Arti Firenze, zatim nastavila na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1993., gdje je diplomirala četiri godine kasnije u klasi prof. Đure Sedera. Od 1997. godine aktivno izlaže, sudjelovala na brojnim skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. U razdoblju od 2005. do 2019. bila je voditeljica Galerije AŽ /Atelijeri Žitnjak u Zagrebu. Godine 2013. predstavljala je Hrvatsku na 55. Venecijanskom bijenalu s projektom Između neba i zemlje. U umjetničkom djelovanju fokusirana je na istraživanje relacija između svjesnog, racionalnog  ja koje oblikuje sve sfere našeg djelovanja i velikog neispitanog područja nesvjesnog koje redefinira konstruirane slike naše stvarnosti. Poseban segment u okviru tih istraživanja čine radovi /projekti sa snovima kao osnovnim konstruktivnim i motivirajućim sadržajem.