Dubrava gori: izmještanje Akademije likovnih umjetnosti

Akademija likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu poziva Vas da se prijavite za sudjelovanje u projektu Dubrava gori : izmještanje Akademije likovnih umjetnosti.

Dubrava gori: izmještanje Akademije likovnih umjetnosti projekt je koji polazi od strategija društvenih praksi, umjetnosti u zajednici (community art practice) i nasljeđa Krste Hegedušića, njegova rada u Hlebinama, ali i kao voditelja Majstorske radionice ALU.

Riječ je o projektu koji se osvrće na preseljenje Akademije u prostor Jadran filma u Dubravi s ciljem upoznavanja studenata/ica s novim kvartom, njegovim ljudima, navikama i potrebama. Uvriježeno je misliti kako je Dubrava “spavaonica Grada”, “sportsko selo” i “predgrađe Zagreba”, no ovim bismo projektom htjeli ukazati kako je ona (i) grad u malom, i zaštićena kulturna dobra, i hollywoodska prošlost. Ona je sve svoje šume i sve svoje raznolike zajednice. Ona je mnogo toga i još više.

Sam projekt sastoji se od tri dijela: radionice sa zajednicom i večere sa studentom/icom, realizacije umjetničkih radova i znanstvene konferencije koji se provode tijekom ožujka, odnosno travnja 2023. godine. Radionice u i sa zajednicom koncipirane su na način da studenti/ice podučavaju članove različitih dubravskih zajednica društveno korisnim umjetničkim tehnikama i praksama, na što im zajednica uzvraća razmjenom znanja i organizacijom večere gdje pobliže upoznaje studenta/icu i njegovu praksu. Produkcija novih umjetničkih radova odvijat će se tijekom trajanja projekta, a zamišljenje su privremene i/ili trajne instalacije i intervencije u vanjskom prostoru Akademije.

U sklopu radionica nastat će raznovrsni, privremeni ili trajni, umjetnički radovi in situ koji će zajedno s novoproduciranim radovima biti povezani i predstavljeni kroz izložbu i performativno vodstvo na dan prezentacije (14./15. travnja).

Student/ica Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu prijavljuje se za sudjelovanje u jednoj od aktivnosti (rad sa zajednicom; produkcija novog rada) sukladno predviđenim odsjecima za pojedinu aktivnost. Prijave se šalju najkasnije do 26. veljače 2023. na adresu zajec.mihaela@gmail.com

Za rad u zajednici potrebno je poslati osnovne informacije o studentu/ici te motivacijsko pismo u kojemu se pojašnjava želja za sudjelovanje, odabir određene zajednice te se osvrnuti na relevantna iskustva, ako postoje (primjerice, u radu s djecom, marginaliziranim skupinama; tekstilom, muralima).

Za produkciju rada potrebno je poslati osnovne informacije o studentu/ici te motivacijsko pismo u kojemu se objašnjava želja za sudjelovanje, kao i razrađen prijedlog umjetničkog rada. Ako se prilažu vizualni, multimedijalni, zvukovni i dr. materijali potrebno ih je priložiti u jednom PDF dokumentu, a linkove učiniti dostupnim (vidljivim).

Detaljne informacije o projektu, aktivnostima i vremenskom okviru možete preuzeti u priloženom dokumentu.

O PROJEKTU (Link na PDF)

DUBRAVA GORI - Izmještanje Akademije likovnih umjetnosti - YouTube