Andrej Drožđan: Konekcija memorije

Poštovani, zadovoljstvo nam je pozvati Vas na otvorenje samostalne pozivne izložbe Andreja Drožđana “Konekcija memorije “ u petak 3. 3. 2023. u 19 h u galeriji Šira.

Iz predgovora izložbe:

U diplomskom radu "Konekcija memorija", Andrej Drožđan bavi se povezivanjem svojih i tuđih uspomena koristeći sadržaj iz svakodnevnog života na kojeg nailazi u online i offline oblicima na raznim lokacijama ili internetskim platformama. Andrej u nazivu koristi riječi konekcija i memorija jer, osim što sugeriraju na povezivanje sjećanja, one imaju značenje koje se široko koristi u digitalnom smislu – internetske konekcije te računalne ili cloud memorije. Između pronađenih i vlastitih predmeta ili sjećanja umjetnik stvara poveznice koristeći metode prijevoda, slučajnosti ili asocijacije. Cijeli proces prikupljanja završava u obliku audiovizualne instalacije kroz koju na indirektan način komunicira teme djetinjstva, fascinacije internet kulturom, nostalgije, stvarnosti, banalnosti, umjetne inteligencije i društvenih mreža. Ovom instalacijom prostor galerije pretvara u privremeni spremnik za pohranu informacija koje se rađaju jedna iz druge i na taj način granaju po prostoru. Uz izrađene i ready-made predmete, umjetnik u instalaciju uključuje audio rad sastavljen od rečenica preuzetih iz internetskih članaka, pop-up reklama, ali ponajviše iz statusa nasumičnih ljudi na Twitteru ili Instagramu. Andrej stvara kolaž različitih proizvoljnih načina razmišljanja o sličnoj temi i dinamiku koja oponaša strukturu interneta i navigiranja po njemu. Rezultat istovremeno djeluje intimno, sentimentalno, sjetno ali i melankolično jer koliko god nasumične ili naizgled nepovezane te misli bile unutar njih postoje ukodirana sjećanja koja um istovremeno odvode na više različitih mjesta.

Andrej Drožđan

O autoru izložbe:

Andrej Drožđan (Zagreb, 1997.) vizualni je umjetnik koji unutar svog stvaralaštva upotrebljava medij ilustracije, fotografije, instalacije i grafičkog dizajna. Istražuje pojam i estetiku svakodnevnog, suživot boja, oblika i materijala putem jednostavnog, suvremeno i nostalgično unutar digitalnog.

2022. završava diplomski studij Novih medija na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu s diplomskim radom “Konekcija memorija” pod mentorstvom prof.art. Ivana Slipčevića.

Izložba je ostvarena uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija i Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba.

Izložbu u galeriji Šira možete pogledati u radnom vremenu Galerije (pon-pet: 9-16 h, 18-20 h, subotom: 11-16 h) do 18.03.2023.

Pratite nas na stranicama i Instagram profilu  galerije Šira :

https://www.facebook.com/GalerijaShira/

http://www.shira.alu.hr