Ecce Homo

U vikendu 25. i 26. ožujka 2023. Udruga Praputnjak – kulturni krajolik provodi 12. tradicionalnu Radionicu obnove Bakarskih prezida – Takala 2023. u suradnji sa Poljoprivrednom zadrugom Dolčina i Udrugom Dragodid. Sva tri spomenuta tijela nositelji su nematerijalnog kulturnog dobra, tehnike zidanja u suho. Ove vikend radionice namijenjene su popularizaciji i prijenosu znanja o navedenoj tradicionalnoj tehnici gradnje, skrećući pritom pažnju na kulturni krajolik Praputnjaka, uvelike oblikovan gromačama (suhozidima).

U sklopu radionice realizirati će se projekt Ecce Homo. Projekt se zasniva na reinterpretaciji tradicijskog nasljeđa gradnje suhozida putem umjetničkih medija land arta i Earth arta. Voditelji projekta su prodekan Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu prof. art. Alen Novoselec i voditelj Poslijediplomskog doktorskog studija Likovnih umjetnosti Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu izv. prof. dr. sc. Josip Zanki. Projekt obuhvaća edukaciju studenata i studentica Akademije likovnih umjetnosti različitih studijskih grupa (Kiparstvo, Slikarstvo, Animirani film, Novi mediji, Likovna kultura) o umijeću suhozidne gradnje i realizaciju umjetničke intervencije.

Studenti i studentice će po inicijalnoj ideji prof. Novoselca realizirati land art intervenciju koja će preispitivati ideju čovjeka uopće, odnos čovjeka i prirode, čovjeka i svjetonazora i čovjeka i religije koristeći jednostavne simboličke forme. Metodologija umjetničkog rada zasniva se na korištenju i reinterpretaciji povijesnih konstrukcija kamenih zidova i obuhvaća slaganje prirodnog kamena bez upotrebe vezivnog materijala. Umjetnička intervencija će se kreirati u prirodnim materijalima pronađenim na navedenoj lokaciji i imati će osim estetske i uporabnu funkciju. Cilj je ovog projekta da putem suvremenih umjetničkih medija i brigom o prostoru iznova vrednuje tradicijsko umijeće suhozida i upiše mu nova značenja ne samo u lokalnoj zajednici već u i u hrvatskom i internacionalnom kulturnom i obrazovnom sektoru. Radionicu i projekt potpomažu Grad Bakar, Primorsko-goranska županija, Ministarstvo kulture i medija RH, TZ Grada Bakra i Akademija likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.

Vinograd Takala, Praputnjak, Primorsko-goranska županija

Naziv Takala označava toponim. Jedan je to od najstrmijih kultiviranih predjela Bakarskog zaljeva na kojem se kroz povijest uzgajala vinova loza. Zbog svojih impresivnih prezida zaštićen je 1972. kao kulturno dobro RH pod nazivom Etnografska zona Bakarskih prezida – Takala.