Kako gledati Prirode? – Umjetnost i kapitalocen

U četvrtak  13.04.2023 u Galeriji Prsten Doma Hdlu / Meštrovićevog paviljona s početkom u 19.00 održat će otvorenje grupne izložbe „Kako gledati Prirode? – Umjetnost i kapitalocen“, kustosica Ivane Filip i Suzane Marjanić.

Izlažu: Maša Bajc, Alex Brajković, Nikolina Butorac, Tanja Dabo, Charlotte Dumas, Darko Fritz, Igor Grubić, Nenad Jalšovec, Lisa Jevbratt, Gustafsson & Haapoja, Olga F. Koroleva, Zvjezdana Jembrih, Alen Novoselec, Erez Nevi Pana, Olly & Suzi, Kira O’Reilly, Ivana Ožetski, Ana Ratković Sobota, Davor Sanvincenti, Nives Sertić, Pinar Yoldas, Vjeran Vukašinović, Otchuda Say.

''Izložbeni program Kako gledati Prirode? – Umjetnost i kapitalocen dokumentira vizualnu praksu, njezine odgovore na moguće zelene inicijative koje mogu detektirati posljedice antropocena i kapitalocena koji Prirodu tretiraju samo kao resurs. Možda je dovoljno podsjetiti na činjenicu da je prije samo stotinjak godina sva naša hrana bila organska, a danas je kupujemo u specijaliziranim trgovinama neoliberalnoga tržišnoga kapitala. Ili da se prvotan sustav ekonomije temeljio na ekonomiji dara, a ne na tržišnoj grabeži koja dovodi do globalnoga Geocida i apokaliptičnih klimatskih promjena koje prijete šestim izumiranjem, kako to npr. upozorava Elizabeth Kolbert.

Radovi koji su izloženi na ovoj skupnoj zelenoj izložbi  govore o odnosima s Drugima (ne-ljudima), onima kojima je glas različit od ljudskog, kao što su sve  Prirode – Životinje, Biljke, Grančice, Sunce, Mora, Oceani, Vode, Staze, Šume, Cvjetovi, Kamenje, svi koji su zanemareni i ranjivi u antropocentričnoj slici  navodnoga napretka. Misao vodilja  bila nam je prikazati sve ono što ljudsko biće čini fascinantnim i nepresušnim izvorom otkrića i kreacija, a nastaje u sustvaranju s Drugima.''

Iz predgovora (Ivana Filip i Suzana Marjanić)

Predgovor: Kako gledati Prirode? – Umjetnost i kapitalocen     ŽivotopisI kustosica