Zlatan Vehabović: Atlas manjeg svijeta

Otvorenje izložbe ZLATAN VEHABOVIĆ “Atlas manjeg svijeta” u utorak, 13. 6. 2023. u 20 sati u Galeriji umjetnina, Split (Ulica kralja Tomislava 15)

Kustosica: Jasminka Babić

Atlas manjeg svijeta naziv je izložbe i najnovijeg ciklusa slika Zlatana Vehabovića, jednog od najintrigantnijih hrvatskih slikara kojemu je ovo prvo samostalno predstavljanje u Galeriji umjetnina.  Serija od tridesetak slika, kojima Vehabović nastavlja svoje sustavno i neumorno istraživanje medija, nastala je kao umjetnikova reakcija na poziv Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu da intervenira u muzejski postav i zbirku, no uslijed zatvaranja muzeja zbog pandemije i potresa, umjetniku je naposljetku na raspolaganju bila isključivo digitalizirana muzejska građa i arhiv. Polazeći od vlastitog senzibiliteta i izričaja koji se uvelike zasniva na narativnom pristupu i metodologiji kolažiranja, Vehabović je svoje umjetničko istraživanje započeo upravo na digitalnoj zbirci muzeja od preko stotinu tisuća digitalnih zapisa, te prema specifičnom, vrlo osobnom ključu izdvojio raznovrsne materijale koji se u uobičajenom institucionalnom muzeološkom pristupu rijetko mogu naći zajedno. Rezultat ovakvog pristupa su konceptualno i formalno slojevite kompozicije u kojima su jasno vidljive sve složene veze i postupci koji su prethodili samom slikarskom radu, ali i iznimna vještina i vizualna dosljednost po kojoj već godinama prepoznajemo rad Zlatana Vehabovića.

Zlatan Vehabović (1982., Banja Luka, BiH) je 2000. godine završio Školu primijenjenih umjetnosti i dizajna u Zagrebu. Školovanje nastavlja na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu gdje je 2006. godine diplomirao slikarstvo u klasi prof. Zlatka Kesera. Na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2007. godine upisuje poslijediplomski doktorski studij slikarstva, a od 2016. godine na istoj instituciji radi kao docent na Slikarskom odsjeku. Od 2006. godine do danas izlagao je na dvadesetak samostalnih te sudjelovao na preko šezdeset grupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. Među važnije samostalne izložbe mu se izdvaja izložba Tamno bijela zemlja u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu 2018. godine.  Za svoj rad primio je brojne nagrade i priznanja, a 2016. godine je sudjelovao je na prestižnom rezidencijalnom programu The Arctic Circle.  Djela mu se nalaze u brojnim Hrvatskim i stranim privatnim i javnim zbirkama (Europska Centralna Banka; Zbirka Filip Trade / Lauba – Kuća za ljude i umjetnost, Zagreb; Zbirka Hypo Grupe, Zagreb; Zbirka Erste banke, Zagreb; Muzej Essl, Klosterneuburg, Austrija; Albertina Museum, Beč; European Central Bank, Frankfurt;  Umjetnička zbirka Europskog parlamenta, Bruxelles, Belgija;  Zbirka Europske centralne banke, Frankfurt, Njemačka). Član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika. Živi i radi u Zagrebu.

Izložba ostaje otvorena do 30. 7. 2023.

Više o izložbi na https://galum.hr/izlozbe/izlozba/1773/

Fotografija: Zlatan Vehabović, 9 slikara, 2022., ulje na platnu, 200 x 197 cm (foto: Damir Žižić)