Izložbe Stele Mikulin i Matee Šiprak u Galeriji SC i Kiosku

Poštovani,u utorak, 7. svibnja  u Studentskom centru (Galeriji SC i Kiosku) s početkom u 19 sati otvaraju se dvije izložbe. U sklopu projekta Oni dolaze… otvorit će se izložba Radikalan dijalog autorice Stele Mikulin u Galeriji SC, a Matea Šiprak predstavit će se s izložbom Izgubljeno – nađeno u Kiosku. Obje izložbe otvorene su do 15. svibnja, radnim danom do 12:00 do 20:00 te subotom do 10:00 do 13:00.

Radikalan dijalog istraživački je projekt autorice Stele Mikulin kojim se ispituju principi kreiranja misli, zapažanja i ideja, te rekonstruira način na koje ih međusobno dijelimo čime se također razotkriva procesualnost umjetničkog rada kao i važnost misaonog razvoja rada. Usmjeravanjem pažnje prema procesima komunikacije i interakcije, kroz svoj rad autorica istražuje načine kako te procese učiniti intimnijima i otvorenijima za razliku od uobičajenih verbalnih i direktnih formi razmjene informacija.Radikalan dijalog odvija se kroz dva ključna segmenta: prvo, putem online whiteboard platforme, te potom u prostoru galerije. Posredstvom online bijele ploče za pisanje, autorica vodi interaktivni dijalog već postavljenim sadržajem u obliku pitanja i vizualnog sadržaja koji potiče na reakcije i nadopunjavanje sudionika. Neke od smjernica, uputa i pitanja kojima se započinje i vodi dijalog: Što je značajno? Što čuješ? Što možeš osjetiti? Koje su posljedice šutnje? Koje mjesto zauzima zamišljeno? Na koje mjesto odlaziš kada se prisjećaš? Gdje sanjariš? - dok autorica redovno odgovara, povezuje, razlaže, propituje i nastavlja dijalog. Ovim radom Stela Mikulin nastavlja temu istraživanja poetičnosti prostora i načine na koji artikuliramo njegovu realnost kroz vlastita iskustva, sjećanja i emocije. U virtualnom prostoru tako je stvoren organski komunikacijski kanal koji se grana u mrežu ali omogućuje istovremeno odvijanje više dijaloga, na čije fragmente korisnik nailazi krećući se virtualnim prostorom. Osiguravajući anonimnost korisnicima, autorica potiče sudionike da podijele svoje misli, iskustva i osjećaje na način koji je spontan, intuitivan i poetičan. Digitalna platforma postaje mjesto otvorenog, intimnog i sigurnog razgovora…(iz predgovora, Jelena Šimundić Bendić)

BIOGRAFIJA
Stela Mikulin (1996.) diplomirala je 2021. na Nastavničkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi izv. prof. art. Gordane Bakić. Od 2018. izlaže na samostalnim i skupnim izložbama, sudjeluje na nekoliko radionica i projekata (Poetika mjesta, Galerija Događanja, Zagreb, 2023.; Arhiv odsutnog, Galerija Loggia, HULU Split, 2023.; You can’t discourse without disco, Galerija Nova, Zagreb, 2022.; Eksperimentalni autoportret, Galerija VN, Zagreb, 2022.; Matrice: Informacije, Galerija SC, Zagreb, 2022.; nulta točka: Idealno mjesto, Grožnjan, 2021.; Gornji Stenjevec – narativi mjesta (Laboratorij Gajnice), online, 2021.; Arhiv odsutnog, Galerija Šira, Zagreb, 2021.; GRISIA youth 2021., Rovinj; Vrt i ostale beštije, Garaža Kamba, Zagreb, 2018., itd.). Godine 2022. bila je od polaznica četvrte generacije WHW akademije. U svom se radu dotiče problematika doma, nasljeđa, reminiscencije i formiranja identiteta, a istražuje ih kroz elemente prostora i vremena.

Rad autorice Matee Šiprak postavljen u Kiosku dio je šire serije radova nazvane Izgubljeno - nađeno te predstavlja kulminaciju istraživanja teme napuštanja, prihvaćanja i lutanja kao procesa iza umjetničkog rada. Autorica koristi različite objekte u svojim kompozicijama, oslanjajući se isključivo na istrošene predmete iz različitih izvora koji su nekada imali svoju svrhu, uključujući vlastita zaboravljena i neiskorištena oslikana platna. Poistovjećivanjem živog unutarnjeg svijeta i mentalnih procesa, sa promišljanjem koje stoji iza stvaranja umjetničkog rada, odnosno misli kojima osoba preispituje svoj identitet i akcije, ocrtava se često polazište u radu suvremenih mladih autora.

Stoga, odabir ready-madea kao glavne strategije izražavanja nameće se kao intuitivan, ali ujedno i racionalan izbor u današnjem kontekstu. Fenomen ready-madea nekad se javio kao reakcija na konvencionalne ideje o umjetnosti i društvene promjene, a uporabom svakodnevnih predmeta uspostavljena je neposrednija komunikacija s okolinom. Ekonomski aspekt igrao je ključnu ulogu u odabiru strategija ready-madea, čime se minimaliziraju troškovi produkcije te olakšava pristup materijalima……(iz predgovora, Jelena Šimundić Bendić)

BIOGRAFIJA
Matea Šiprak rođena je 1995. godine u Zagrebu, a magistrirala je na diplomskom studiju likovne kulture Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. Dobitnica je Rektorove nagrade. Sudjelovala je na više skupnih izložbi i projekata te scenografija od kojih se izdvajaju projekt Grad na drugi pogled u Karlovcu 2019., Poezija je zec iz šešira u Galeriji SKC u Rijeci 2019., Art Zagreb 2021. i 2022.,One su tu u Galeriji Meraja u Vinkovcima 2022., Nesvrstani u Laubi 2023. U svom radu eksperimentira sa objektima i predmetima: ready-madeom, assamblageom, kombiniranoj tehnici. Živi i radi u Zagrebu.