Razgovor s autoricom i projekcija filma: 'Radije bih bila kamen'

BOOKSA: 19.06.2024. u 20 sati

  • Razgovor autorice filma Ane Hušman i Mirne Belina, 20 sati

U projekciju filma „Radije bih bila kamen“ uvest ćemo vas kroz razgovor s autoricom koji vodi Mirna Belina.

To je  prilika da izbliza upoznate filmsku estetiku i stvaralaštvo Ane Hušman i saznate njene motive za snimanje ovog izuzetnog filma sazdanog od snažnih slika stvarnosti i sjećanja.

Mirna Belina je istraživačica, spisateljica i kustosica koja djeluje na području eksperimentalnog filma i medijske umjetnosti. Suizdavala je niz knjiga o eksperimentalnom filmu i proširenoj kinematografiji te je bila kustosica nekoliko filmskih programa za međunarodne filmske festivale i organizacije, uključujući Sonic Acts i 25 FPS. Studirala je književnost i filozofiju na Sveučilištu u Zagrebu, a trenutno je na doktorskom studiju filma. Počela je kao slobodna scenaristica na HTV-u (2000-2007), gdje je radila i kao organizatorica TV-emisije Videodrom o eksperimentalnom filmu (2002-2004). Od 2005. kurirala je brojne programe kratkog filma za festivale i kina u Hrvatskoj i inozemstvu, žirirala na nekoliko međunarodnih festivala i uredila nekoliko zbornika o eksperimentalnom i animiranom filmu za festivalsku biblioteku Kvadrati sekunde. Zanimaju je filmski eksperimenti i prošireni film.

Autorica Ana Hušman u svojim radovima raščlanjuje strukturu i teksturu filmskih elemenata kroz različite forme filma, instalacije, knjige, zapisa slike, zvuka, teksta. Eksperimentira s mogućnostima animacije, dokumentarnim i igranim elementima u filmu, glasom i artikulacijom. Unutar radnih procesa, zanima ju propitivanje i obrtanje pozicije amaterskog i profesionalnog subjekta performativnosti, samog medija te struktura koje diktiraju i proizvode obrasce ponašanja. Radi kao redovna profesorica na Odsjeku za animirani film i nove medije Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu i suosnivačica udruge RESTART, gdje već dugi niz godina vodi program filmske edukacije za velike i male. Od 2003. godine članica je umjetničke organizacije Pangolin. Njezini radovi osvojili su više domaćih i internacionalnih nagrada, a prikazani su na brojnim samostalnim i grupnim izložbama i filmskim festivalima širom svijeta. Filmografija: Radije bih bila kamen (2024), Soba za dan (2018), Volim te, Ines (2017), Skoro ništa (2016), Razglednice (2013), Nogomet (2011), Ručak (2008), Plac (2006), Prigruf (2004), Home (2003), Meršpajz (2003), for 2 (2003), Daily Progress (1999).

www.anahusman.net

  • Projekcija filma „Radije bih bila kamen“ autorice Ane Hušman (2024 / 23'48"), produkcija: Studio Pangolin, 21 sat

Kroz protagonistkinju Malu Jelu film prepričava događaje koji su obilježili generaciju i odredili budućnost krajolika Like, zanemarenog i slabo naseljenog dijela Hrvatske. Životni uvjeti i događaji koji su odredili budućnost krajolika uvjetovali su i živote stanovnika, njihove samoće, odnose, mogućnosti, strepnje i nadanja. Mala Jela utjelovljuje više ženskih lica u obitelji koju dominanto čine žene: majku, baku, sestru, tetke.

Izvor: https://www.facebook.com/events/483294140811952/