Galerija Šira: Manuela Slavica Košević - "Sustanari"

Zadovoljstvo nam je pozvati Vas na otvorenje samostalne diplomske izložbe Manuele Slavice Košević pod nazivom “Sustanari”, u srijedu, 19. 6. 2024. u 19 h, u galeriju Šira.

Iz predgovora izložbe:

„Rad Sustanari bavi se iracionalnim mislima, posebice onim izazvanim socijalnom anksioznošću te pritiskom suvremenog kapitalističkog društva. Te su misli bile amplificirane prilikom boravka u novoj, stranoj okolini tijekom studentskih razmjena gdje sam osjećala da se ne uklapam, a svoj osjećaj vrijednosti pokušavala sam izjednačiti s produktivnošću. Negativne misli uvijek su bile uz mene, kao stalni sustanari mojeg uma.

Kroz rad Sustanari borim se s takvim mislima, dajući svakoj od njih trodimenzionalnu formu i dozu antropomorfnosti. Izražavanjem svojih misli kroz figurice i njihove prostore želim samoj sebi olakšati suživot s njima te ih prihvatiti kao svoje sustanare. Umjesto da ih pokušavam istjerati, što bi zasigurno rezultiralo neuspjehom i frustracijom, odlučila sam im dozvoliti boravak u svojem umu. Pristupam im s nježnosti i prihvaćanjem u nadi da će i one prema meni u budućnosti biti nježnije. Promišljanjem o iracionalnim mislima kao likovima odvojenim od mojeg suštinskog Ja, shvaćam da nemaju nikakve zle namjere, već me čine obzirnijom prema drugima, paze kako se prezentiram i guraju me naprijed u vlastitom umjetničkom stvaralaštvu. I same su zbunjene, kao i ja, s mjerom u kojoj bih se trebala zamarati tuđim pogledom na sebe. Svaki lik-misao opisan je kroz svoj izgled, dimenziju, materijal i odgovarajuću prostoriju-dioramu. Te raznolike organične prostorije tvore moj unutarnji krajolik, mentalni prostor, kaotičnu kuću u kojoj svi zajedno boravimo. Moje misli — moji sustanari i ja — čangrizavi stanodavac.“

Manuela Slavica Košević

Rad je realiziran pod mentorstvom prof. dr. art. Mirjane Vodopije na diplomskom sveučilišnom studiju Grafika na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.

Životopis

Manuela Košević (1999., Zadar) završila je diplomski sveučilišni studij Grafika 2024. godine u klasi prof. dr. art. Mirjane Vodopije na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu gdje je završila i preddiplomski sveučilišni studij Grafika s pohvalom Cum Laude 2022. godine. Dva semestra provodi na Erasmus+ razmjenama u Antwerpenu i Leipzigu. U svojem radu pretežno se bavi temama utjehe, utočišta i sigurnosti te koristi medije od ručnog tkanja tekstila do proširene stvarnosti. Ostvarila je dvije samostalne izložbe u 2023. godini, “bittersweet” u Galeriji Putolovac te “Squishy Feelings” s Anamarijom Kvas u Galeriji SC. Sudjelovala je u dvadesetak skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu, između ostalog u izložbama projekta „Matrice“ 2021., 2022. i 2024. godine u Galeriji SC, u izložbi „Situacija“ u Galeriji Art&CeRZe u sklopu programa 37. salona mladih 2024. godine, 9. hrvatskom trijenalu grafike u Galeriji Klovićevi dvori 2024. godine, „Unseen World“, izložbi studenata grafičkog odsjeka na Akademiji u Antwerpenu 2022. godine i izložbi Erasmus+ studenata na Akademiji u Leipzigu pod nazivom „Just Passing Through“ iste godine. Dobitnica je Rektorove nagrade za individualni umjetnički rad (s Anamarijom Kvas) 2023. godine te za grupni projekt 2020. godine.

Izložbu u galeriji Šira možete pogledati u radnom vremenu Galerije (pon-pet: 9-16 h, 18-20 h, subotom: 11-16 h) do 01. 07. 2024. 

Izložba je ostvarena uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija RH i Gradskog ureda za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo Grada Zagreba.

Pratite nas na web i facebook stranici te Instagram profilu galerije Šira

http://www.shira.alu.hr

https://www.facebook.com/GalerijaShira

@galerijashira