Julije Knifer, Autoportreti, 1949-1952. 


Roman Opalka, Autoportreti,  1965.


MSU, Avenija Dubrovnik 17, Zagreb / www.msu.hr / 01 6052 700

Predavanje u MSU - Hubert Besacier

Hubert Besacier: “Nabrojeno i prolazno. Koncepcija vremena u djelima Julija Knifera i Romana Opalke”

MSU, Avenija Dubrovnik 17, Zagreb, Dvorana Gorgona, utorak, 4. 11. 2014. u 18 sati

Mnogi su uspoređivali djelo Julija Knifera i poljskog umjetnika Romana Opalke, ponajprije u smislu postupka kojim se služe. Međutim, Hubert Besacier tu usporedbu smatra problematičnom jer, prema njegovu mišljenju, riječ je o dva vrlo različita načina reagiranja na nestalnost i kaos postojanja. Premda oba opusa u sebi imaju inkorporirano vrijeme, ipak su ta dva vida slikarstva utemeljena na radikalno suprotnom shvaćanju i doživljaju vremena.

Umjetničke sudbine dvojice umjetnika i njihove putanje imaju dosta sličnosti: generacijski su vrlo bliski, obojica rade prema procesu koji su postavili jednom zauvijek u određenom trenutku stvaralaštva (tako se poput leitmotiva u vezi s njima ponavljaju dva datuma: 1959. za Knifera, 1965. za Opalku), a njihov ulog u slikarstvu ovisi o vrlo specifičnim koncepcijama vremena.

Oba umjetnika potječu iz Istočne Europe. Tamo su proveli mladost i veliki dio aktivnog života. Obojica su umrli u Francuskoj u istoj dobi: od 80 godina. Nema nikakve sumnje da se egzil i gubitak zavičaja kod obojice snažno referira na vrijeme, premda s različitim posljedicama.

Hubert Besacier pomnjivo analizira brojne aspekte u kojima su dvojica umjetnika zapravo različiti, koliko god na prvi pogled izgledalo da postoje sličnosti. Tako, primjerice, kreće od pripadnosti naslijeđu modernizma, pa preko raščlanjivanja slikarskih postupaka i posvećenosti métieru, dolazi do njihova odnosa prema vremenu. 

Hubert Besacier (1946) likovni je kritičar i kustos iz Lyona. Od 1978. do 1983. kodirektor je Međunarodnog simpozija umjetnosti performansa. Od 1983. do 1996. voditelj je udruženja A PRIORI u sklopu koje organizira izložbe i uređuje publikacije. Surađivao je s brojnim umjetnicima među kojima su John M. Armleder, Mel Bochner, Marcia Hafif, Francois Morellet, Robert Morris, Mark di Suvero, Steven Parrino, Franz Erhard Walther, Zhu Hong, i mnogi drugi. Kurirao je dvije izložbe Julija Knifera u Bourgesu, u galeriji La Box 1996. te u Maison de la Culture 2003. godine.

Predavanje je na francuskom, uz simultani prijevod na hrvatski.

 

Više vidjeti na: http://www.msu.hr/#/hr/20415/