7. ZAGREBI! Festival

Izložba Smrt - početak kraja ili kraj početka

 

LAUBA – kuća za ljude i umjetnost, 30. listopada – 19. studenog 2014.

Sedmi po redu Zagrebi! festival, koji će je ove godine održan uoči blagdana Svih svetih, od 29. do 31. listopada u Laubi - kući za ljude i umjetnost i Kulturno informativnom centru (KIC), za temu ima smrt. Nakon prošlogodišnjeg izdanja koje se bavilo umjetnicima u zlatnoj dobi stvaralaštva, ovo novo ide korak dalje.

Smrt, kao oblik prijelaza, fenomen je kojim su fascinirane sve velike svjetske civilizacije. Na njemu su stvarale svoje religijske i eshatološke sustave, konstruiravši tim putem mehanizme pomoću kojih se u kaos unosio red. Na ljudskoj razini, smrt predstavlja kraj, kojim se odnosi, prema onome koji je otišao, radikalno mijenjaju i tako djeluju na okruženje u kojem se smrt dogodila. Ukoliko se smrt ne smatra sastavnim dijelom života, susret s njom dovodi do snažnih psiholoških pomaka u svijesti koji mogu znatno promijeniti osobnost. Zbog snage da djeluje na promjenu osobnosti, smrt je ujedno i jedno od najjačih sredstava za psihološku manipulaciju, tj. oblikovanje svijesti po obrascima, koje najčešće postavljaju prosvijećene elite i time potvrđuju svoju poziciju moći i kontrole.

U stvaranju umjetničkog djela, suprotno od civilizacijskog shvaćanja, smrt predstavlja završetak idejnog procesa. Estetizaciju doživljaja smrti u svojoj blizini i vlastite smrtnosti u skupnoj izložbi Smrt - početak kraja ili kraj početka pokazuju (samo dijelom živući) likovni umjetnici Dimitrije Bašičević Mangelos, Tomislav Gotovac, Željko Jerman, Vlado Martek, Mladen Stilinović, Dorothy Cross (Irska), Jan Fabre (Belgija), Antun Maračić, Pavo Urban i Ksenija Turčić, koje su odabrali Darko Šimičić i Emil Matešić. Otvorenje izložbe je bilo u četvrtak, 30. listopada u 20 sati u Laubi - kući za ljude i umjetnost, a postavljena će biti do 19. 11. 2014.

Više o festivalu ZAGREB! i izložbi vidjeti na web strani: http://zagrebi.com/hr/


Zagrebi! postavio ‘Prije no što umrem’ zid /03.11.2014./

Prije no što umrem želim...

Zid koji je prošlog tjedna osvanuo na križanju Preradovićeve i Tesline ulice u Zagrebu (na tzv. Teslinom platou), kao dio 7. Zagrebi! festivala, od prvog je dana potpuni hit među prolaznicima. Dvostrani zid po kojem se kredom može nastaviti rečenica Prije no po umrem želim, briše se i više puta dnevno, jer gotovo nitko ne propušta priliku podijeliti vlastite želje. Duhovite (… burek), romantične (… udati se za Filipa), cinične (… iseliti se iz Hrvatske), političke (… biti Bandić) ili jednostavno dobronamjerne (… da baka ozdravi) i dirljive želje izmamljuju osmijehe među svima koji se zateknu na Tesla platou, a tako će biti još nekoliko dana.

Riječ je o jednom od najkreativnijih community art projekata na svijetu, umjetnosti u zajednici, tajvansko-američke umjetnice Candy Chang, koja je nakon gubitka voljene osobe u New Orleansu napravila prvi takav zid, a sve kako bi utjehu pronašla u onome što je smisao života njenih sugrađana. Do danas je u svijetu niknulo 525 takvih zidova, u više od 70 zemalja osvanulo je do danas, na preko 35 jezika. Sada njima možemo dodati i Zagreb. Ovakav uspješan primjer umjetnosti u zajednici pokazuje koliko optimizma ovakva neposredna komunikacija zajednice unisima u lokaciju na koju je postavljena.

Više o tome vidjeti na  web strani: http://zagrebi.com/hr/zagrebi-postavio-prije-no-sto-umrem-zid/