Multimedijalna izložba u Galeriji Greta

Poštovani,

Pozivamo vas na multimedijalnu izložbu na kojoj svoje radove prikazuju Katerina Duda, Dora Đurkesac, Matija Kralj i Thomas Volda, studenti završne godine Diplomskog studija novih medija na Odsjeku za animirani film i nove medije Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.

Otvorenje je u ponedjeljak 10.11. 2014. u 20h. u galeriji Greta, Ilica 92.

Izložba je ostvarena kroz  suradnju Odsjeka za animirani film i nove medije ALU s galerijom  'Greta' i festivalom Interface.

Četvero autora u izloženim radovima nastalim neovisno jedan od drugoga i kao zasebni projekti, propituju simbolički i komunikacijski potencijal pokreta tretirajući ga, u okvirima različitih medijskih izričaja, kao interakciju tijela i prostora, odnosno tijela i objekta. U radu Ništice i krugovi, Thomas Volda kamerom privezanom za tijelo i repeticijom pokreta opisuje krugove prevodeći poznatu igru Križić kružić u pokret, odnosno simbolički upućujući na sekularizam. Rad Pola & Anita Matije Kralja sastoji se od korespondencije kroz različite medije između autora i suvremenog plesača Gregora Kamnikara. Kolaboracija započeta za vrijeme radionice TASK 2014, gdje je Matija svojim alter egom Anitom Perkov odgovarao na zadatke Gregorovog alter ega, Pole Pautan, nastavila se i nakon radionice razvijajući pitanja o identitetu, percepciji, prisutnosti, itd. Katerina Duda u radu Bagdad isto tako surađuje s plesačicom suvremenog plesa, Ninom Smolčić.

Performans izvode u nedovršenoj i zapuštenoj građevini lokalno nazivanoj Bagdad. Od smeća pronađenog u prostoru, cigala, boca i sličnih predmeta, Katerina proizvodi zvukove na koje plesačica odgovara pokretima. U interakciji pokušavaju reagirati na prostor uvažavajući međusobne pokrete i zvuk.

Knjiga A5 Dore Đurkesac je odgovor na pokrete nastale u interakciji tijela i papira te na pitanja o papiru kao mediju, materijalu, odnosno nositelju informacija. Niz intervencija na papiru poput presavijanja, trganja ili gužvanja, čine zapis pokreta, usmjeravaju pažnju na funkciju, granice materijala, formate, teksture, ritam i kompozicije, ili pak asocijacije na razne sadržaje i interpretacije putem ispisanog teksta.