Razgovori na Jabukovcu 10

UDRUGA PUNKOŠIPAK

Izvedba “Kineska legenda o nebu”

srijeda, 29. 4. 2015. u 18 sati, ALU Zagreb, Nastavnički odsjek, akt sala 22, Jabukovac 10

O izvedbi „Kineska legenda o nebu“

Produkcija: Udruga Punkošipak
Koncept: Irena Boćkai, Ivan Tudek
Izvode: članovi Udruge Punkošipak

Tijelo se uspostavlja kao važan poligon u rizomatskoj mreži koju tvori kapitalistički krug proizvodno-potrošačkog karaktera koji nikad ne prestaje, nego se nastavlja u nedogled. Upravo na ovaj način se tka kompletni bios društva. Naša svakodnevnica.

Generiranjem ove problematike ukazuje se na načine kako se ti stratumi povijesti reflektiraju na scenski bios, ukazujući na činjenicu da je izvođačevo tijelo, između ostaloga, i političko tijelo, u kojemu su utkani svi mogući oblici biopolitičke moći i manipulacije.

Tako se i u izvedbi Kineske legende o nebu ogleda problematika pojedinčeva neuspjeha koji ne uspijeva sam dokučiti kako da se nahrani zrncima riže  zbog svoje usredotočenosti na samoga sebe.

O udruzi:

Udruga Punkošipak neprofitna je organizacija koja se bavi produkcijom, promocijom, edukacijom i istraživanjima na području suvremene kulture i umjetnosti. Punkošipak svojim aktivnostima obuhvaća inovativne forme umjetničkog izraza, interakciju tehnologije, umjetnosti i kulturne proizvodnje, istraživačke i eksperimentalne programe, spajući različite forme djelovanja, balansirajući između kulture i aktivizma, čiste umjetničke forme i socijalno angažiranog sadržaja, propitivanja određenih formi i njihovih funkcija, mladih i njihova slobodnog kreativnog vremena, politike na nacionalnom i one na lokalnom nivou. Punkošipak kroz svoj redovni kazališni i izvedbeni rad omogućuje razvoj mladih neafirmiranih umjetnika te integraciju marginaliziranih i socijalno osjetljivih skupina. Osim usmjerenosti na lokalnu razinu, Punkošipak uvijek pokušava svoje polje djelovanja proširiti i izvan granica lokalne zajednice sudjelovanjem u međunarodnim projektima kao partner, inicijator i nositelj programa.

Predsjednica Udruge Punkošipak Irena Boćkai (1986) završila je diplomski studij kroatistike, a trenutno je upisana na Poslijediplomski doktorski studij književnosti, izvedbenih umjetnosti, filma i kulture na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Objavljuje članke, preglede i stručne radove u zbornicima radova  i časopisima za kulturu i umjetnost te sudjeluje na međunarodnim znanstvenim konferencijama i simpozijima. Kontinuirano se educirala na polju suvremenih izvedbenih praksi na radionicama i masterclassovima, a kazališno je iskustvo stjecala i u alternativnoj kazališnoj skupini Dr. INAT iz Pule s kojim je sudjelovala na mnogim kazališnim projektima i koprodukcijama, između ostaloga sa profesionalnim izvedbenim grupama Grotest Maru (Njemačka), Foulklor i Branko Potočan (Slovenija), Teatr KTO (Poljska), Žan Loose (Češka), Orto-da (Izrael) i dr. Nastupila je na mnogo predstava u Hrvatskoj i inozemstvu (Francuska, Poljska, Izrael, Španjolska, Rumunjska, Italija). Tri godine radila je u organizaciji Međunarodnog kazališnog festivala PUF. Sudjelovala je na festivalima nezavisnoga kazališta i suvremenih izvedbenih praksi kao što su PUF festival, Sedam dana stvaranja, Perforacije i Festival alternativnog kazališnog izričaja – FAKI (Hrvatska) te Acco Fringe (Izrael) i ULICA STREET ART u Krakowu.

Potpredsjednik Udruge Punkošipak vizualni je  umjetnik Ivan Tudek (Zagreb, 1983). Diplomirao je 2010. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu na nastavničkom odsjeku u klasi izv. prof. Damira Sokića. Povremeno radi kao nastavnik likovne kulture i vodi likovne radionice. U svojem radu kroz upozorenja prikazana u karakteru prometnih znakova, istražuje opustošenje unutar okoliša, dezertifikaciju, mijene u biljnome svijetu i klimatske promjene. Član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU) i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika (HZSU). Član je Izvedbenog kolektiva Trećeprostor. Dosad je ostvario desetak samostalnih (Galerija SC, VN Galerija, Academia moderna, Galerija AŽ, Galerija umjetnina Split, Zavičajni muzej grada Rovinja...) i dvadesetak skupnih izložbi (Institut za suvremenu umjetnost, Gliptoteka HAZU, Galerija Klovićevi dvori, Dom HDLU, Galerija Karas, Muzej suvremene umjetnosti Istre, Galerija Kortil, Rijeka, Galerija Kazamat, Osijek...) te sudjelovao na svim projektima udruge kao izvođač i vizualni oblikovatelj.