Đuro Seder: retrospektiva 1953. – 2015.

Moderna galerija, Andrije Hebranga 1, Zagreb

Otvorenje - u četvrtak, 7. Svibnja 2015. u 19 sati

Retrospektiva jednog od najzanimljivijih aktivnih hrvatskih slikara.

Na izložbi u Modernoj galeriji bit će izloženo više od 150 djela, ulja na platnu, radova na papiru i grafika umjetnika koji je i dalje stvaralački vrlo aktivan.

Izložba slikara, po sebi i u sebi, Đure Sedera (Zagreb, 1927) u Modernoj galeriji zamišljena je kao prva cjelovita retrospektiva jednog od najvažnijih hrvatskih slikara moderne, postmoderne i suvremene umjetnosti. 

Svjedok hrvatske povijesti umjetnosti od pedesetih godina dvadesetog stoljeća do danas i u respektabilnoj mudroj dobi još je stvaralački aktivan.

Izložba je zamišljena kao intimna ispovjedna forma umjetnika u svim razdobljima njegova djelovanja, ali i svjedočanstvo sublimiranoga duha epohe na uzorku više od stotinu i pedeset djela, ulja na platnu, radova na papiru i grafika, nastalih između 1953. i 2015.

Uz radove iz fundusa Moderne galerije, za ovu prigodu tu su radovi posuđeni iz Sederova atelijera, kao i iz mnogih hrvatskih muzeja i galerija te privatnih zbirki. 

Inovativan likovni postav izložbe uključuje projekcije filmova o umjetniku, a dodatni program uz izložbu i niz muzejsko-pedagoških događanja, vodstva i radionice za djecu i mlade te predavanja o pojedinim segmentima slikarova opusa uz vrsne goste predavače. Izložbu prati bogato ilustriran katalog s uvodnim tekstom uglednoga povjesničara umjetnosti i dugogodišnjega kustosa Moderne galerije, profesora Zdenka Rusa, kao i sa studijom autora izložbe Željka Marciuša, višega kustosa Moderne galerije, voditelja zbirke slikarstva od 1945. do danas, koji niz godina istražuje i obrađuje hrvatsko slikarstvo i druge medije prve i druge polovice dvadesetog stoljeća, kao i recentnu suvremenu umjetnost. Katalog je uredila profesorica Biserka Rauter Plančić, ravnateljica Moderne galerije, a vizualni identitet i postav izložbe potpisuje Studio Rašić (Ante Rašić, Vedrana Vrabec i Marko Rašić). Fotografije je snimio Goran Vranić, uz fotografije iz dokumentacije Moderne galerije, kao i drugih ustanova i zbiraka. (Iz Predgovora Željka Marciuša)

Više o izložbi vidjeti na: http://hvm.mdc.hr/moderna-galerija,525%3aZAG-1/hr/vijesti/?d=5-5-2015&t=d&vid=6881 i na: http://domidizajn.jutarnji.hr/duro-seder-retrospektiva/