Promocija knjige na MuzA

Promociju knjige pod naslovom Apstraktna reproduktivna kao produktivna umjetnost i podnaslovom Kromatske fantazije skladatelja Aleksandra Skrjabina, slikara Alekseja Javljenskoga i pijanista Ive Pogorelića.

Izdavač: Matica hrvatska Sisak, Urednik: Andrija Tunjić;

Recenzenti: red. prof. Bogdan Gagić, ak. muzičar, i red. prof. Zlatko Kauzlarić Atač, ak. slikar

Promocija će se održati na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, Trg maršala Tita 12, u petak, 16. listopada 2015 u 18 sati.

Knjigu će predstaviti red. prof. Zlatko Kauzlarić Atač, ak. slikar, red. prof. Ljubomir Gašparović, ak. muzičar i dr. art. Mirna Rudan Lisak - autorica knjige.

SAŽETAK:
Dva moderna produktivna i jedan suvremeni reproduktivni umjetnik – na prvi pogled nema ničega zajedničkoga u djelima skladatelja Aleksandra Skrjabina, slikara Alekseja Javljenskoga i pijanista Ive Pogorelića. No u trenutku kada se odabranoj temi pristupi multidisciplinarno, percepcija prestaje biti uvjetovana jednim apsolutnim centrom pa sve perspektive postaju otvorene i bogate mogućnostima, a novi odnosi i veze uspostavljaju se u mašti jednako kao i na promatranju. Tada se prošlost, sadašnjost i budućnost prožimaju, stoga ništa više nije prepreka za sjedinjenje različitih epoha i grana umjetnosti kako bi se ostvario znanstveno-analitički kontrapunkt između triju naizgled neovisnih, a opet duboko povezanih eseja, čiji je cilj razjasniti suvremene tendencije u umjetnosti, ali i pronaći odgovor na pitanje može li se i kada reproduktivna umjetnost smatrati produktivnom umjetnošću. Knjiga će podjednako biti zanimljiva i stručnjacima i širem krugu čitateljstva koje gaji interes za reproduktivnu umjetnost kao prostor interpretacije već ostvarenih umjetničkih djela, a kao uporište moći će poslužiti drugim umjetnicima, teoretičarima i istraživačima na tom području.

Pozivnica (Link)