In memoriam Dalibor Jelavić

Akademski slikar i dragovoljac Domovinskog rata, profesor u miru Akademije likovnih umjetnosti Dalibor Jelavić preminuo je u 71. godini života u Zagrebu.

Pogreb će biti u petak, 11.10.2019. u 10 sati na Krematoriju Mirogoj.

Dalibor Jelavić rođen je 29. svibnja 1949. u Beogradu. Od 1950. do 1960. živio je u Vrgorcu, potom u Metkoviću, a od 1961. u Zagrebu gdje je stekao osnovno, srednje i visoko obrazovanje. Surađivao je s profesorom Krstom Hegedušićem u njegovom ateljeu na Rokovom perivoju u izradi kartona za freske spomenika na Tjentištu tijekom 1968. i 1969. te s s akademskim slikarom Edom Murtićem u nizu projekata (tapiserija, mozaik, keramika) kao njegov pomoćnik od 1969. do 1972. Diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1977. i postao suradnikom Majstorske radionice profesora Ljube Ivančića i Nikole Reisera od 1977. do 1979. Godinu dana boravio je u Parizu i Rouenu gdje je nastao ciklus crteža Strašila. Od 1977. je član Hrvatskoga društvo likovnih umjetnika, a također i član Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. S grupom umjetnika (Hržić, Kiš, Penezić, Rašić, Rogina) 1987. je utemeljio i vodio Trajnu radnu zajednicu - ArTreso gdje je djelovao do 1991. na području umjetničkog oblikovanja i grafičkog dizajna. Dopredsjednik Hrvatskoga društvo likovnih umjetnika je od 1990.

Godine 1991. postaje dragovoljac Domovinskoga rata. Također je suorganizator i osnivač "Satnije hrvatskih umjetnika" te je promoviran i odlikovan u više navrata. Godine 1992. radio je u Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu na poslovima grafičkog dizajna.

Kao dopredsjednik Hrvatskoga društva likovnih umjetnika aktivno se zalagao za očuvanje rada društva i povrat u zgradu Doma likovnih umjetnika "Ivan Meštrović".

Samostalno i grupno izlagao je u zemlji i inozemstvu (Francuska, Njemačka, Mađarska, Austrija, Slovenija, Rumunjska, Crna Gora, Italija, BiH, Island, Belgija, Makedonija, SAD, Velika Britanija...). Umjetničko djelovanje ogleda se u različitim likovnim tehnikama (crtež, grafika, ulje, tapiserija, emajl, keramika, plakat), a u posljednje vrijeme i u stvaranju video-zapisa (dokumentarni film, TV-spotovi, 3D animacija). Za svoj je rad višekratno nagrađivan.

Od 2004. do odlaska u mirovinu 2014. godine bio je nastavnik na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu (prvo u zvanju docenta, a zatim profesora, izvanrednog od 2008., i redovitog od 2012. godine.), na kojoj je obnašao i dužnosti prodekana, a zatim i dekana (od 2010. do 2012. godine).

Dalibor Jelavić, Murtićev duhovni nasljednik, iako vrlo plodan, za razliku od generacijskih kolega nije izlagao često. Dosta je crtao u posljednje vrijeme na iPadu, i na iPhonu, i te crteže poprilično zanimljivih kolorističkih rješenja objavljivao na društvenim mrežama. Umjetnost je umjetnost, govorio je, medij kojim se stvara važan je, no ne i primaran. Mnogi se slikari, uostalom, služe ovim medijem, koji je vrlo drag, primjerice, i Davidu Hockneyju. Namjeravao je Dalibor Jelavić petstotinjak tako nastalih crteža izložiti na obljetnicu, sedamdeset godina svojeg života, nazvao ih je zajednički “Cornucopia”, Rog izobilja. Rođendan je proslavio krajem svibnja, no preminuo je prekjučer, par mjeseci nakon rođendana, i crteže nije stigao, nažalost, za života izložiti. Vjerujem da će biti prilike da ih se posthumno pokaže. Na ovaj je medij djelomice bio i primoran zbog bolesti. Budući da je mjesecima bio prikovan za bolnički krevet, tako je jedino i mogao stvarati.

Vidjeti više na web stranicama: https://www.jutarnji.hr/kultura/art/u-71-godini-preminuo-jedan-od-najznacajnijih-hrvatskih-slikara-majstor-kolorita-i-geste-zadnje-je-radove-pokazao-preko-drustvenih-mreza/9460106/ i https://www.jutarnji.hr/kultura/tuzna-vijest-preminuo-akademski-slikar-i-dragovoljac-domovinskog-rata-dalibor-jelavic/9458990/