KRATKI SPOJ na Jabukovcu 10

Edukacija u polju interdisciplinarne umjetničke prakse

U četvrtak, 31.10.2019. u 17 sati, u predavaonici broj 33 na Nastavničkom odsjeku (Jabukovac 10) Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, održat će se predstavljanje projekta „Kratki spoj“ kao i poziv studentima na sudjelovanje u projektu koji će se održavati kroz nadolazeće mjesece. Projekt je prirodan nastavak KONTEJNERovog kontinuiranog edukativnog rada sa studentima koji im pruža mogućnosti praktičnog kustoskog i umjetničkog rada na razmeđi znanosti i umjetnosti.

Kratki spoj je izgrađen na ideji uvođenja studenata u interdisciplinaran praktični rad kroz intenzivnu radionicu na kojoj studenti različitih strukovnih i znanstvenih pozadina sudjeluju u stvaranju izložbe od samog koncepta, izvođenja rada i prikupljanja dokumentacije do postavljanja izložbe i pisanja popratnih tekstova. Studenti Akademije likovnih umjetnosti u bliskoj suradnji sa studentima povijesti umjetnosti i studentima biološkog odsjeka PMF-a osmišljavaju i izvode jedan ili više grupnih radova na zadanu temu koja se nadovezuje temu aktualne izložbe jednog od trijenalnih Kontejnerovih festivala, u ovom slučaju Touch Me festivala koji će se održati na jesen 2020.

Proces rada prate mentori iz odabranih područja kako bi usmjerili studente i dali im strukturu unutar koje će razvijati vlastite ideje. Mentori su mladi stručnjaci kojima se studenti lako mogu obratiti za komentar ili savjet kao kolegama, a s kojima rade jednako intenzivno kao s ostalim kolegama u timu.  

Kontejner | biro suvremene umjetničke prakse je nevladina, neprofitna organizacija iz Zagreba osnovana 2002. godine. Bavimo se kustoskim radom, produkcijom umjetničkih radova, organizacijom umjetničkih festivala i drugih vrsti događanja, edukacijom te teorijom. Područje interesa nam je progresivna suvremena umjetnost koja istražuje ulogu i značenje znanosti, tehnologije i tijela u društvu, a usmjerava se na relevantne fenomene današnjice, s posebnim fokusom na provokativne, fascinantne i intrigantne teme i pojave, kao i one koje društvo vidi kao tabu - poput užitka, fenomena vremena i energije, mentalnog zdravlja, manipulacije (ljudskom i umjetnom) inteligencijom i tamne tvari. Do danas smo kustoski osmislili i organizirali preko 100 grupnih i samostalnih izložbi, performansa, predavanja, radionica i prezentacija međunarodnih i domaćih umjetnika, teoretičara, filozofa, znanstvenika, hakera, inovatora. Njegujući naročito međusektorske suradnje, kroz svoj rad povezujemo se s brojnim institucijama, organizacijama i pojedincima - od lokalnih bolnica i medicinskih ustanova, do najvećih svjetskih znanstvenih laboratorija poput CERN-a i  - a do sada smo projekte provodili u Europi, SAD-u, Kanadi, Japanu i Kini (Zagreb, London, San Francisco, Tokio, Montreal, Skopje, Prag, Beograd, Linz, Peking, Rijeka, Dubrovnik, Ljubljana i brojni drugi gradovi).

Glavni projekti i programi koje provodimo su: tematski festival Touch Me (od 2005.) posvećen vezama između tehnologije, znanosti i umjetnosti, Device_art (od 2004.) koji se bavi napravama i strojevima kao umjetničkim medijima i Ekstravagantna tijela (od 2007.) usmjerena propitivanju politika normaliteta u odnosu na ljudsko tijelo i um. Uz ove međunarodne trijenalne festivale s devet međunarodnih partnera sudjelujemo u europskom projektu Future DiverCities (2016. - 2020.). Od prosinca 2017. godine, uz 10 europskih kulturnih institucija, član smo Europske platforme za medijsku umjetnost - EMAP. Rad domaćih suvremenih umjetnika kontinuirano podržavamo putem produkcijske platforme UradiSam_ARTLAB (od 2006.).

Kontakt za dodatne upite: Klara Petrović, kustosica, Kontejner / biro suvremene umjetničke prakse; 098 918 2899; klara.petrovic1@gmail.com