ANTUN MARAČIĆ: URBAN I GRAD

ANTUN MARAČIĆ/URBAN I GRAD - sjećanje na mladog dubrovačkog fotografa poginulog pri snimanju bombardiranja Grada, 6. prosinca 1991.

Kabinet Slikarskog odsjeka Vas poziva na novo predavanje u sklopu projekta „Runaway Art“ u petak 6.12.2019. s početkom u 13 sati.

Naš gost je Antun Maračić, multimedijalni umjetnik, voditelj i ravnatelj mnogih kultnih prostora, od galerija SC, Zvonimir, PM, Forum, Umjetničke galerije Dubrovnik, autor mnogih tekstova o umjetnosti, recenzija, predgovora, kritika, polemika, eseja. Autor koji već dugi niz godina daje veliki doprinos u razvoju našeg svijeta umjetnosti dosljedno i ustrajno, paralelno djelujući u područjima umjetničkog stvaralaštva, kuriranja i pisanja. Antun Maračić održati će svoje predavanje u Kabinetu slikarskog odsjeka pod nazivom URBAN I GRAD - sjećanje na mladog dubrovačkog fotografa poginulog pri snimanju bombardiranja Grada, 6. prosinca 1991.

Dobrodošli !

PAVO URBAN rođen je u Dubrovniku, 1. kolovoza 1968. U skladu s obiteljskom pomorskom tradicijom završio je Srednju pomorsku školu i bio student Pomorskog fakulteta u Dubrovniku. Plovio je vrlo kratko na bijeloj floti Jadrolinije. Fotografijom se počeo baviti u srednjoj školi. Tehnikom izrade fotografije ovladao je sam. Kasnije je postao članom Foto kluba Marin Getaldić u Dubrovniku. Njegovi fotografski interesi materijaliziraju se u različitim ciklusima, mahom intimnog karaktera, a često su to aranžirani motivi simboličko-mističkog značaja. U sezoni 1990/1991. službeni je fotograf Kazališta Marin Držić u Dubrovniku. Također službeni je fotograf Dubrovačkih ljetnih igara 1991. U rujnu 1991. godine prijavljuje se na Akademiju dramskih umjetnosti u Zagrebu, na smjer filmsko i TV snimanje. Primljen je na redovni studij školske 1991/92. godine No, zbog napada na Dubrovnik odlučio se vratiti kući, tako da nije dočekao niti izdavanje indeksa. Bilo je to neposredno prije potpune blokade Dubrovnika. Odmah se prijavljuje u dragovoljačke odrede, a već 29. rujna 1991. nalazi se na prvoj crti bojišnice u Župi Dubrovačkoj, na dionici Makoše, Buići, Postranje. Već tu na bojišnici počinje njegova nova serija, koju je sam nazvao rat-art. Padom Župe Dubrovačke vratio se u Dubrovnik, gdje počinje raditi za Dubrovački vjesnik i Slobodnu Dalmaciju kao ratni reporter. U tom svojstvu zabilježio je i prvi pogodak u povijesnu gradsku jezgru, 26. listopada 1991. Ta fotografija odmah je i objavljena pod nazivom Žena i dijete - bijeg. Ministarstvo informiranja RH, regrutira ga u posebnu dokumentacijsko-informacijsku jedinicu sa zadaćom da foto-aparatom i video kamerom zabilježi ratna razaranja i stradanja Dubrovnika. Svoj je posao obavljao izuzetno sustavno i savjesno. Tako je, u rano jutro 6. prosinca 1991. započeo snimati i najžešći napad na Dubrovnik. Tom prilikom je i poginuo, u svojoj 23. godini.