Orlovi rano lete

Uzurpacija javnog prostora, vol. II.

Panel diskusija pod nazivom Orlovi rano lete: Uzurpacija javnog prostora, vol. II. održati će se u ponedjeljak 16. prosinca 2019. u 14 i 30 sati u Velikoj predavonici Akademije likovnih umjetnosti, Ilica 85. Uvodno izlaganje održati će Tomislav Tomašević (Institut za političku ekologiju). Moderatori diskusije su Tomislav Pletenac (Filozofski fakultet) i Josip Zanki (Akademija likovnih umjetnosti). Unutar diskusije problematizirati će se pitanja komodifikacije kulturnog nasljeđa, gentrifikacije urbanog tkiva i uzurpacije i komercijalizacije javnog prostora.

Diskusija se izvodi unutar kolegija Znanost o kulturi i otvorena za sve studente/ice, profesore/ice i svekoliko građanstvo.

Tomislav Tomašević je programski voditelj Instituta za političku ekologiju s istraživačkim interesima za zajednička dobra, urbani razvoj, komunalne i javne uslugama. Tomislav Tomašević je završio preddiplomski i diplomski studij politologije na Sveučilištu u Zagrebu te magisterij iz okoliša, društva i razvoja na Sveučilištu Cambridge na temu urbanih zajedničkih dobara. Bio je predsjednik Zelene akcije / Friends of the Earth Croatia te jedan od suosnivača Prava na grad koji je nastao radi obrane javnog prostora i javnih dobara u Zagrebu te drugim dijelovima Hrvatske. Trenutno je gradski zastupnik političke paltforme Zagreb je NAŠ! u Gradskoj skupštini te član skupštinskog Odbora za prostorno uređenje. Član je mreže INURA (International Network for Urban Research and Action) koja okuplja urbane aktiviste i članove akademske zajednice iz cijelog svijeta.