Tanja Dabo: "Kolekcija za pamćenje"

Izložba u Galeriji „Prozori“ (Knjižnica S. S. Kranjčevića, Zapoljska 1) , 19. 2. - 9. 3. 2020.

Izvedbe čitanja knjiga 19. 2. 2020. u 11,30 sati i  9. 3. 2020. u 19 sati

Kolekcija za pamćenje Tanje Dabo obuhvaća dvije ručno izrađene knjige s po dvadeset grafičkih listova i pozlaćenim predlistima i zalistima. Svaki od listova iznosi jedan od slučajeva nasilja koji su se dogodili u Hrvatskoj u posljednje četiri godine u obiteljima ili su bili motivirani netrpeljivošću spram nečijeg etničkog, rasnog ili rodnog identiteta. Tanja Dabo ih prenosi otiskujući u drvorezu stvarnu izjavu žrtava ili svjedoka u onim slučajevima u kojima žrtva nije preživjela. Jedina umjetničina intervencija u iskaz pridavanje je prvog lica jednine.

„Kolekcija za pamćenje“ je kolekcija u kojoj su prikupljeni slučajevi govora mržnje, verbalnih i fizičkih napada, te nasilništva spram žena i muškaraca, koji su etnički ili rodno motivirani. Svi događaji zbili su se u posljednje 4 godine u Hrvatskoj, i njihov je broj sve veći, ali i njihova brutalnost sve veća.

Nemar države, nefunkcionalan sustav, nebriga i tolerancija društva spram rastućeg nasilja dovode do stvaranja plodnog tla za posvemašnju kulturu nasilja u kojoj danas živimo. Ta kultura odnosi i svoje žrtve. Broj žrtava je velik, o njima svakodnevno čitamo, a kada se idući dan pojavi neki novi slučaj onaj jučerašnji padne u zaborav. Kolekcija ima za cilj skrenuti pažnju na ovu stravičnu pojavu, i zabilježiti neke od tih mučnih događaja, za dugo pamćenje, za učenje o tome da se ne bi ponovilo. Svaka je knjiga tematski zaokružena i sadrži po 20 grafika za 20 slučajeva, uz koje je navedena godina i mjesto napada.

Knjiga I. obuhvaća nacionalističke i rasističke napade usmjerene na pripadnike druge nacionalnosti ili ljude drugačije boje kože. Ti su napadi ranijih godina bili najčešće verbalni, no u posljednje vrijeme eskaliraju, postaju brutalniji i prelaze u fizičko nasilje. Izjave u knjizi su citati ili parafraze izjava napadnutih ili svjedoka, policijskih i drugih izvješća ili medijskih napisa. Jednoj sam osobi, koja je podlegla fizičkom napadu, dala svoj glas.

Knjiga II. obuhvaća nasilje spram žena, i svi navedeni primjeri završili su kobno, smrću najmanje jedne žene, a ponekad i njenog djeteta, roditelja ili rodbine. Ubili su ih muževi i bivši muževi, sinovi. Godinama su ih mučili, zlostavljali na sve načine, a one su tražile pomoć koju nisu dobile. Budući da su u svim slučajevima koje sam u knjizi obuhvatila žene tragično preminule, svima sam dala svoj glas. Progovaram umjesto njih jer one više govoriti ne mogu, nečijim nasilničkim činom i nebrigom sustava oduzeta im je moć da zastupaju sebe.

Sve se grafike temelje na stvarnim događajima, a sve i svi koji su nasilje pretrpjeli, stvarne su žene i muškarci čiji je identitet sakriven zbog njihovog dostojanstva.
Zbog nasilništva, brutalnosti, govora mržnje i neprimjerenog rječnika nasilnika koji su počinili ova nedjela, te posljedične uznemirenosti koje čitanje može izazvati, knjige se ne mogu slobodno vidjeti ili listati. Ujedno, zatvaranjem knjiga u staklene vitrine, simbolički ukazujem da zlo nije i ne smije postati normalni dio naše svakodnevice, nešto na što smo navikli i na što više i ne obraćamo pažnju. Staklene vitrine i individualno čitanje knjiga onemogućit će da se sadržaju knjiga pristupi usputno, letimičnim razgledavanjem na zidu galerije, već je uvid u sadržaj moguć jedino ulaganjem osobnog angažmana i punom posvećenošću slučajevima iznesenim na grafikama. (Tanja Dabo)

Tanja Dabo multimedijalna je umjetnica, autorica umjetničkih instalacija, performansa, fotografskih radova, video radova, urbanih intervencija, umjetničkih knjiga i dr. U svom radu bavi se temama položaja pojedinca u društvu, odnosa umjetnika/ica i institucija, individualnog spram kolektivnog, nametnutih očekivanja i slično. Izlaže na brojnim samostalnim i skupnim izložbama, kustoskim projektima i festivalima, a radovi su joj uvršteni u više zbirki i muzeja u Hrvatskoj i inozemstvu. Zaposlena je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu.

Vijest s web stranice: http://www.kgz.hr/hr/dogadjanja/tanja-dabo-kolekcija-za-pamcenje/55365